ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Το Μαγκιπείον ή μαγκίπιον ήταν ο χώρος όπου παρασκευαζόταν στους βυζαντινούς χρόνους το ψωμί. Οι κατασκευαστές ονομάζονται Μάγκιπες ή φουρνιτάριοι.
Προζύμι δίχως μαγιά με το βασιλικό του Τιμίου Σταυρού.
Οι μοναχοί συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο που είναι ταυτόχρονα και ένα θαύμα. Αυτό γίνεται μία φορά το χρόνο. Στη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 14 Σεπτεμβρίου.
Το θαυμαστό είναι ότι το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη ενζύμου-μαγιάς, δηλαδή με την ενέργεια της χάριτος του Τιμίου Σταυρού.
Οι πατέρες που έχουν το διακόνημα να ζυμώνουν τα ψωμιά πηγαίνουν ένα δοχείο με το χυλό και το τοποθετούν στο Καθολικό της Μονής. Στην αγρυπνία διαβάζετε ειδική στο κέντρο του καθολικού και ο ιερέας τοποθετεί τον τίμιο σταυρό στο χυλό, έπειτα το δοχείο το αφήνουν στο Ιερό μέχρι το πέρας της Θείας Λειτουργίας βάζοντας επάνω σε αυτό σταυροειδώς κλωνάρια βασιλικού. Στο χυλό επάνω δεν βάζουν απολύτως τίποτε άλλο. Με την ενέργεια του Τιμίου Σταυρού μεταβάλλεται σε προζύμι. Μεγάλα και θαυμαστά τα έργα σου Κύριε!