Η παρασκευή των κολύβων στο Άγιον Όρος έχει μακρά και ενδιαφέρουσα παράδοση.
Ειδικότερα τα κόλυβα των πανηγύρεων των μοναστηριών και των εξαρτημάτων, στα οποία κατά κανόνα εικονίζεται ο τιμώμενος άγιος, αποτελούν συνήθως μικρά έργα τέχνης που η διάρκεια “ζωής” τους είναι μόλις λίγες ώρες!
Νέοι αγιορείτες μοναχοί, με έρευνα και σχολαστική εργασία, πέτυχαν το αξιόλογο αποτέλεσμα, το να χρησιμοποιούν για το στολισμό των κολύβων αποκλειστικά χρώματα φυτικής προέλευσης. Χρώματα που προέρχονται από μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι, παντζάρι, τριαντάφυλλο, σπανάκι, καρότο, σταφύλι, στραγάλι, κανέλα κ.ά.
Η φωτογραφία με το κόλυβο του αγίου Σίμωνα, του κτήτορα της Σιμωνόπετρας, που εορτάζεται σήμερα, μας δίνει ένα τέτοιο εξαιρετικό δείγμα.