Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν όλο και περισσότερο τα σκίτσα σχολιασμού της πολιτικής επικαιρότητας, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από το Άγιον Όρος.
Στο σκίτσο αυτό του Δημήτρη Χαντζόπουλου, που δημοσιεύει η «Καθημερινή» στις 15.8.2015, εικονίζονται ένας μοναχός και ένας δόκιμος να κάθονται στο μπαλκόνι αγιορείτικης μονής, με φόντο μία καμπάνα, δύο γάτες και το Αιγαίο Πέλαγος, και να συζητούν για το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος.
Ο σκιτσογράφος εκμεταλλεύεται την διάκριση ανάμεσα σε κοινοβιακές και ιδιόρρυθμες μονές για να κατατάξει στις πρώτες την αριστερή πλατφόρμα και στις δεύτερες άλλες συνιστώσες και την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, της οποίας ο πατέρας είχε επισκεφτεί, ως Πρόεδρος του Συνασπισμού, το Άγιον Όρος.
Κατ’ ακρίβεια όμως στο Άγιον Όρος σήμερα δεν υπάρχουν ιδιόρρυθμες μονές. Η τελευταία ήταν η Μονή Παντοκράτορος, η οποία έγινε κοινοβιακή στις 6 Μαΐου 1992, με πρώτο ηγούμενο τον Ιερομόναχο Βησσαρίωνα.
Στο σκίτσο ο δόκιμος κρατά κομποσχοίνι, το οποίο δεν καταλήγει σε φούντα, όπως συνήθως, αλλά σε σφυροδρέπανο.
Όσο για την Κρούπσκαγια, πρόκειται για τη Ναντέζντα Κρούπσκαγια, σύζυγο του Λένιν, που διετέλεσε και αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας της Σοβιετικής Ένωσης από το 1929 μέχρι το θάνατό της το 1939. Πριν την επανάσταση, υπηρέτησε ως γραμματέας της ομάδας Iskra. Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση, αφιέρωσε τη ζωή της στη βελτίωση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους εργάτες και τους αγρότες.
Το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (15.08.15)
