Ολοκληρώθηκε η παραμονή των Δώρων των Μάγων στα όρια της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Στη διάρκεια του περασμένου μήνα τα Τίμια Δώρα προσκυνήθηκαν από περισσότερους από 1,6 εκ. πιστούς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο δηλώσεις των διοργανωτών της προσκομιδής του κειμηλίου στη Ρωσία, στη Λευκορωσία και στην Ουκρανία, στις οποίες προχώρησαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στους χώρους του πρακτορείου.
«Συνολικά στη Μόσχα, το Μινσκ, το Κίεβο, τη Συμφερούπολη, καθώς και στο Βολγκογκράντ, όπου τα Δώρα βρίσκονται και σήμερα, το κειμήλιο προσκυνήθηκε από περισσότερους από 1,6 εκ. ανθρώπους.
Στη Μόσχα στα Τίμια Δώρα προσήλθαν 412 χιλ. άνθρωποι, άλλοι 8 χιλ. προσκύνησαν στο Γυμνάσιο “Βασίλειος ο Μέγας” στο δρόμο προς το αεροδρόμιο “Βνούκοβο”. Στην Αγία Πετρούπολη ο αριθμός των προσκυνητών ανήλθε σε 165 χιλ. Το ρεκόρ της Μόσχας σπάστηκε στο Μινσκ, όπου παρουσιάστηκαν 520.000 προσκυνητές.
Στη συνέχεια στο Κίεβο, παρά τις ταραχές στο κέντρο και το κρύο μείον 25 βαθμών Κελσίου, στην εκκλησία, όπου τοποθετήθηκαν τα Τίμια Δώρα, προσήλθαν 280 χιλ. άτομα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ιδρύματος «Βασίλειος ο Μέγας» Κονσταντίν Μαλοφέεφ, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία της προσκομιδής του κειμηλίου στη Ρωσία.
Το πρόγραμμα της περιοδείας διευρύνθηκε κατόπιν παρακλήσεων των πιστών και τα Τίμια Δώρα προσκομίστηκαν και στην Κριμαία. Η αγιορείτικη αποστολή αποδέχθηκε να επισκεφθεί τη Συμφερούπολη επειδή εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά Βοϊνο-Γιασενέτσκι, ο οποίος τιμάται και στην Ελλάδα.
«Στη διάρκεια μιάμισης μέρας στη Συμφερούπολη προσκύνησαν 50 χιλ. άτομα, ενώ στη διάρκεια 15 ωρών της παραμονής των Τιμίων Δώρων στη Σεβαστούπολη προσκυνήθηκαν από 100 χιλ. άτομα, που είναι σχεδόν ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης», δήλωσε ο κ. Μαλοφέεφ και πρόσθεσε ότι είναι εκπληκτικό. Σημείωσε επίσης ότι τα Τίμια Δώρα βρέθηκαν στη Σεβαστούπολη σχεδόν τυχαία, επειδή το αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο τοπικό αεροδρόμιο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και, αφού αυτό συνέβη, οι αγιορείτες πατέρες αποφάσισαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της οικείας μητρόπολης.
Ένας ιδιαίτερος σταθμός της περιοδείας έγινε το Βολγκογκράντ, καθώς η πόλη αυτή έζησε πρόσφατα δύο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις. «Η άδεια της εξαγωγής των Τιμίων Δώρων ίσχυε μόνο για ένα μήνα, αλλά δεν ήταν δυνατό να μην ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των πιστών του Βολγκογκράντ. Τα Δώρα των Μάγων φέρθηκαν στην πόλη από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος μετέβη στο Βολγκογράντ για να παρηγορήσει όσους έζησαν την τραγωδία αυτή», δήλωσε ο κ. Μαλοφέεφ. Σύμφωνα με όσα είπε, αρχίζοντας από το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου, τα Τίμια Δώρα ήδη προσκυνήθηκαν από 47 χιλ. άτομα. Ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι αποκαλούμενοι δαιμονισμένοι σημειώθηκαν στο Κίεβο, που κυριεύεται από ταραχές.
«Στη Μόσχα στο ναό του Χριστού του Σωτήρα σημειώνονταν περίπου ανά πέντε δαιμονισμένους την ημέρα, στην Πετρούπολη ήταν μετρημένοι, στο Μινσκ δεν υπήρχε κανένας, ενώ στο Κίεβο ήταν πάρα πολλοί, περισσότεροι απ’ όλες τις πόλεις μαζεμένες», δήλωσε ο Κονσταντίν Μαλοφέεφ σύμφωνα με το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Το φαινόμενο αυτό επιδέχεται διάφορες ερμηνείες, παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Ιδρύματος «Βασίλειος ο Μέγας», αλλά απέφυγε ο ίδιος να το ερμηνεύσει. Επισήμανε μόνο ότι λέγοντας «δαιμονισμένοι», υπονοούνται άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες και όχι υποχρεωτικά αυτοί που διακατέχονται από δαίμονες.
Οι διοργανωτές της προσκομιδής των Τιμίων Δώρων προτίθενται να κινηματογραφήσουν έργο για τα θαύματα που έγιναν στη διάρκεια της παραμονής του κειμηλίου στα όρια της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Το υπό σχεδίαση ντοκιμαντέρ θα στηριχθεί στις βιντεοσκοπήσεις θαυματουργών ιάσεων που σημειώθηκαν στη διάρκεια της παραμονής των Τιμίων Δώρων των Μάγων στα όρια της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
«Οπωσδήποτε θα βγάλουμε ένα ντοκιμαντέρ για τα περιστατικά της θαυματουργικής ίασης», δήλωσε ο κ. Μαλοφέεφ και σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Παρότι ένα θαύμα είναι πρωτίστως πράγμα μυστήριο και προσωπικό, καθώς αφορά πιο πολύ την ψυχή του ανθρώπου παρά να εκδηλώνεται σε κάποια φυσικά φαινόμενα, τα περιστατικά πραγματικής ίασης σοβαρά ασθενών ανθρώπων μετά το προσκύνημα των Τιμίων Δώρων εξέπληξαν τους πάντες».
Ανέφερε ως παράδειγμα περιστατικό ενός νεαρού ο οποίος δε μπορούσε να περπατήσει μετά από σοβαρό τραύμα της σπονδυλικής στήλης, ενώ «αφού προσευχήθηκε στα Τίμια Δώρα, ύστερα από μερικές μέρες ήρθε στο ναό του Χριστού του Σωτήρα και οι φύλακες μάλιστα δεν τον άφησαν καν να εισέλθει στην εκκλησία, γιατί δεν έμοιαζε σαν ανάπηρος».
«Θα μαζέψουμε όλες τις βιντεοσκοπήσεις των δημοσιογράφων, όλα τα βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα των ενοριτών, τα τεκμήρια των μοναχών και όσων βίωσαν το θαύμα της συναναστροφής με το κειμήλιο. Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε το έργο πριν το Πάσχα», είπε ο κ. Μαλοφέεφ.
«Ανάμεσα στο λαό μας, παρά τις δριμύτατες ιστορικές και ιδεολογικές καταστάσεις, διατηρήθηκε αναμφισβήτητα μια τάση προς την αγιότητα», δήλωσε εκ μέρους του ο προϊστάμενος της εκκλησίας της Αγίας Τατιανής του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι.
«Όταν εδώ στη Ρωσία προσκομίζονται θαυματουργές εικόνες, η Ζώνη της Θεοτόκου, τα Δώρα των Μάγων για τους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό να αποδώσουν τον φόρο του σεβασμού σ’ αυτά τα κειμήλια, είναι πολύ σημαντικό ψυχολογικό και ιδεολογικό βήμα γι’ αυτούς. Ενώ τα ίδια τα Δώρα των Μάγων συμβολίζουν την προσκύνηση όλης της ανθρωπότητας στον γεννηθέντα Σωτήρα», δήλωσε ο ιερωμένος.