Ο νηστίσιμος μουσακάς από το Άγιο Όρος είναι μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού πιάτου, χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά, αλλά με πλούσια γεύση. Συνήθως περιλαμβάνει λαχανικά, όπως μελιτζάνες, πατάτες και κολοκύθια, ενώ η «μπεσαμέλ» φτιάχνεται με αλεύρι και ελαιόλαδο.
Συνταγή για Νηστίσιμο Μουσακά από το Άγιο Όρος
Υλικά:
• 2 μελιτζάνες
• 2 πατάτες
• 2 κολοκύθια
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 500 γρ. ντομάτες τριμμένες
• ½ φλ. ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. κανέλα
• Αλάτι, πιπέρι
• ½ φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Για τη νηστίσιμη “μπεσαμέλ”:
• ½ φλ. ελαιόλαδο
• 5 κ.σ. αλεύρι
• 2 ½ φλ. νερό ή φυτικό γάλα
• Αλάτι, πιπέρι
• Λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία λαχανικών: Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο ή τις σοτάρουμε με λίγο λάδι. Τηγανίζουμε ελαφρώς ή ψήνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
2. Σάλτσα ντομάτας: Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3. Νηστίσιμη “μπεσαμέλ”: Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί ελαφρώς. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό ή το φυτικό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
4. Στήσιμο μουσακά: Σε ένα ταψί στρώνουμε τις πατάτες, μετά τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες και από πάνω τη σάλτσα ντομάτας. Καλύπτουμε με τη νηστίσιμη “μπεσαμέλ”.
5. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Σερβίρουμε χλιαρό και απολαμβάνουμε έναν ελαφρύ και πεντανόστιμο νηστίσιμο μουσακά!