Φανουρόπιτα Αγιορείτικη – Η συμβουλή Αγιορείτη μοναχού
Υλικά:
– 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 250 ml ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγιορείτικο)
– 250 ml χυμός πορτοκαλιού φρέσκος
– 200 ml νερό
– 200 γρ. ζάχαρη
– 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
– Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
– 200 γρ. σταφίδες (μισές μαύρες και μισές ξανθές)
– 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
– Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
2. Υγρά Συστατικά: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
3. Συνδυασμός Υλικών: Σιγά-σιγά προσθέτουμε τα υγρά συστατικά στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι, μέχρι να σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός.
4. Προσθήκη Ξηρών Καρπών: Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια στο μείγμα και ανακατεύουμε καλά ώστε να διανεμηθούν ομοιόμορφα.
5. Ψήσιμο: Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι ή καλαμάκι όταν το βυθίζουμε στο κέντρο.
6. Σερβίρισμα: Αφήνουμε τη φανορόπιτα να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε κομμάτια. Μπορεί να πασπαλιστεί με λίγη επιπλέον ζάχαρη άχνη και κανέλα πριν το σερβίρισμα.
Συμβουλή Αγιορείτη Μοναχού
Η φανουρόπιτα παραδοσιακά προσφέρεται ως ευχαριστία στον Άγιο Φανούριο, για να βρεθεί κάτι χαμένο. Καλό είναι να παρασκευάζεται με ησυχία και προσευχή, για να έχει ευλογία η προσπάθεια.
Καλή επιτυχία και ευλογία!