Συστατικά
* 1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
* 250 γρ. φακές χοντρές
* 100 γρ. ρύζι καρολίνα
* 1/2 κούπα ξύδι
* 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
* 1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
* 500 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους
* 1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια & 1 κίτρινη πιπεριά σε κομματάκια
* 1 κούπα λάδι
* αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι και το ξύδι. Ρίξτε μπόλικο νερό να το σκεπάζει και βράστε το 1 ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίξτε 3 κούπες νερό και βράστε 30′. Στραγγίστε το χταπόδι και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τη γλοιώδη πέτσα του και κόψτε το σε κομμάτια. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε πυράντοχο σκεύος. Τοποθετήστε επάνω στις φακές τα κομμάτια του χταποδιού. Ρίξτε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά.
2. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40′ περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Αγιορείτικη συνταγή: Μπακαλιάρος σκορδαλιά
Η 25η Μαρτίου είναι μια ημέρα με διπλή σημασία για τον ελληνισμό, καθώς τιμούμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την...