Συστατικά
* 1 χταπόδι 1 κιλό περίπου
* 250 γρ. φακές χοντρές
* 100 γρ. ρύζι καρολίνα
* 1/2 κούπα ξύδι
* 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
* 1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
* 500 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους
* 1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια & 1 κίτρινη πιπεριά σε κομματάκια
* 1 κούπα λάδι
* αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι και το ξύδι. Ρίξτε μπόλικο νερό να το σκεπάζει και βράστε το 1 ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίξτε 3 κούπες νερό και βράστε 30′. Στραγγίστε το χταπόδι και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τη γλοιώδη πέτσα του και κόψτε το σε κομμάτια. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε πυράντοχο σκεύος. Τοποθετήστε επάνω στις φακές τα κομμάτια του χταποδιού. Ρίξτε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά.
2. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40′ περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Οι παλαιότερες συνταγές από το Άγιον Όρος για το Χριστόψωμο
Χριστόψωμο -Το Χριστόψωμο, ο «άρτος του Χριστού», είναι ένα από τα πιο ιερά και παραδοσιακά έθιμα της ελληνικής Ορθοδοξίας. Του...