Μελιτζάνες με Ταχίνι και Καρύδια
Ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, με αγιορείτικη γεύση.
Υλικά:
• 2 μελιτζάνες φλάσκες
• 3 κ.σ. ταχίνι
• 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
• 1/3 φλιτζανιού καρύδια ψιλοκομμένα
• 2 κ.σ. ξίδι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γ. κύμινο
• Αλάτι, πιπέρι
• Μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Πλένουμε και ψήνουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες στο φούρνο στους 200°C για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και αφαιρούμε τη φλούδα. Λιώνουμε τη σάρκα με ένα πιρούνι.
3. Ανακατεύουμε το ταχίνι με το σκόρδο, το ξίδι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μελιτζάνες και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
5. Σερβίρουμε με φρέσκο μαϊντανό και ψωμί.
Χαλβάς με Κρεμμύδια – Αγιορείτικη Έκπληξη
Ένας παράξενος αλλά νόστιμος αγιορείτικος χαλβάς, που συνδυάζει τη γλύκα του σιμιγδαλιού με τη γεύση του καραμελωμένου κρεμμυδιού.
Υλικά:
• 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χονδρό
• 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 φλιτζάνια νερό
• 1/2 φλιτζάνι μέλι ή πετιμέζι
• 1/2 κουταλάκι κανέλα
• 1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
• Ξηροί καρποί (καρύδια ή αμύγδαλα) για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
1. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν (περίπου 15-20 λεπτά).
2. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε μαζί με τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
3. Σε ένα άλλο σκεύος, ζεσταίνουμε το νερό με το μέλι (ή το πετιμέζι), την κανέλα και το γαρίφαλο.
4. Ρίχνουμε προσεκτικά το ζεστό υγρό στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
5. Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με ξηρούς καρπούς.
Τι κάνει τη συνταγή περίεργη;
Η αντίθεση της γλυκιάς γεύσης του χαλβά με τη βαθιά, αλμυρή νοστιμιά των καραμελωμένων κρεμμυδιών δημιουργεί έναν απροσδόκητο αλλά ισορροπημένο συνδυασμό γεύσεων. Αυτός ο χαλβάς προέρχεται από τη λιτή αλλά δημιουργική κουζίνα των μοναχών, που αξιοποιούν απλά υλικά με μοναδικούς τρόπους.