ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ – Το Άγιο Όρος είναι γνωστό για τις παραδοσιακές και αγνές συνταγές του, πολλές από τις οποίες βασίζονται σε απλά και φυσικά υλικά.
Το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ σας παρουσιάζει μία εύκολη και δροσερή συνταγή για γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και μέλι, εμπνευσμένη από την αγιορείτικη κουζίνα.
Υλικά
Για τη βάση:
- 200 γραμμάρια μπισκότα digestive ή πτι-μπερ
- 100 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα:
- 500 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 100 γραμμάρια μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη:
- 200 γραμμάρια φρέσκα φρούτα (όπως φράουλες, βατόμουρα ή ροδάκινα), κομμένα σε φέτες
- 50 γραμμάρια μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Προετοιμασία της βάσης:
- Θρυμματίστε τα μπισκότα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
- Ανακατέψτε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Απλώστε το μείγμα σε ένα ταψάκι ή φόρμα με αποσπώμενη βάση, πιέζοντας το καλά ώστε να δημιουργηθεί μια συμπαγής βάση.
- Βάλτε το ταψάκι στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά ώστε να σφίξει η βάση.
Προετοιμασία της κρέμας:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με την κρέμα γάλακτος, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίξτε το μείγμα πάνω από τη βάση μπισκότων και απλώστε το ομοιόμορφα.
- Βάλτε το ταψάκι ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Προετοιμασία της επικάλυψης:
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τα κομμένα φρούτα με το μέλι και τον χυμό λεμονιού.
- Αφήστε τα φρούτα να μαριναριστούν για περίπου 10 λεπτά.
Συναρμολόγηση:
- Μόλις η κρέμα σφίξει, βγάλτε το γλυκό από το ψυγείο και προσθέστε την επικάλυψη με τα μαριναρισμένα φρούτα.
- Σερβίρετε αμέσως ή κρατήστε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.
Συμβουλές
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος μπισκότων προτιμάτε για τη βάση.
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή καρύδια, στη βάση ή την επικάλυψη.
- Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος, μπορείτε να αντικαταστήσετε με περισσότερο γιαούρτι για μια πιο ελαφριά έκδοση.
Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για καλοκαιρινές μέρες, προσφέροντας ένα δροσερό και ελαφρύ επιδόρπιο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του γιαουρτιού με την φυσική γλυκύτητα του μελιού και των φρούτων.