Δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Ορους έγινε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ολοκλήρωσε την ολιγόωρη προσκυνηματική του επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγίας, επ’αφορμής της εορτής του Αγίου Γεωργίου, εβρισκόμενος στην Ιερά Μονή Ζωγράφου.
Στις Καρυές, ο κ.Μπορίσοφ επισκέφθηκε το Πρωτάτο και εν συνεχεία αντηλλάγησαν ευχές με τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους, Αρίστος Κασμίρογλου και πολυπληθής συνοδεία από τη Βουλγαρία, και μεταξύ αυτών αρκετών υπουργών.
Ο κ.Μπορίσοφ αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας και στις, επίσης, πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην αίθουσα της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, στις Καρυές, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη φιλοξενία και για το γεγονός ότι έστειλε ως εκπρόσωπο του τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος ήταν μαζί του σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε τη σημασία που έχουν για την ευρύτερη περιοχή οι πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε, ακόμα, στους στενούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι οποίοι ενισχύονται και λόγω της Ορθοδοξίας.
Ακολουθεί η προσφώνηση του κ.Αμανατίδη…
Άγιε Πρωτεπιστάτα, Σεβαστοί Πατέρες, Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Χριστός Ανέστη!
Εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της Ελληνικής Κυβέρνησης θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Αγιώνυμο Όρος του Άθωνα. Οι είκοσι Πατριαρχικές και Σταυροπηγιακές Μονές και οι εκατοντάδες σκήτες, κελιά και ασκητήρια -με τη φροντίδα και επιστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου- αποτελούν μία μοναδική πνευματική όαση, όπου παράγονται μεγάλοι καρποί αγιότητας, λογιότητας και τέχνης.
Γνωρίζω το μεγάλο σεβασμό που τρέφει ο λαός σας για το Άγιο Όρος και τη βυζαντινή παράδοση, που ενδιάθετα φέρει. Σημαντικές προσωπικότητες του σλαβικού κόσμου διαμορφώθηκαν πνευματικά εντός της μοναστικής κιβωτού της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Από την εποχή της ακμής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα οι Βούλγαροι στην καταγωγή μοναχοί γίνονται δεκτοί στην Ιερά Κοινότητα του Αθωνα, ενώ έπειτα από την απελευθέρωση του Ιερού Τόπου το 1912, η Ελληνική Δημοκρατία τούς παρέχει τα εχέγγυα της ισονομίας και της αρωγής που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες Πολίτες.
Κύριε Πρόεδρε, εύχομαι η προσκυνηματική σας επίσκεψη να έχει ευοδωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την υποδειγματική ελληνική φιλοξενία.