Στην Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Ιερισσού βρέθηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, και μίλησε στους Ιερείς της Μητροπόλεως, ενώ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Θεόκλητο για την συμπαράσταση προς τον ίδιο και τη Μονή στον δικαστικό αγώνα.
Στο ανακοινωθέν της Μητρόπολης αναφέρεται:
Ευχάριστη έκπληξη ήταν για τους Ιερείς της Μητροπόλεώς μας η παρουσία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, Παν/του Αρχιμ. Εφραίμ, στην Ιερατική Συναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, την Τρίτη 28η Μαρτίου στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στην Αρναία.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Θεόκλητος καλοσώρισε τον Άγιον Καθηγούμενον και συνεχάρη αυτόν διά την πρόσφατον αθώωσιν του διά την γνωστήν υπόθεσιν «Βατοπαιδίου», το οποίον δημιούργησαν πολιτικές σκοπιμότητες και αντιεκκλησιαστική μανία, κάποιων εχθρών της πίστεως, του μοναχισμού και του Αγίου Όρους.
Ο Άγιος Καθηγούμενος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατον διά την συμπαράστασιν του και διά τον αγώνα αυτόν υπέρ των δικαίων της Εκκλησίας.
Στη συνέχεια, ως φοιτητής του πανεπιστημίου της ερήμου, ομιλών προς τους Ιερείς ανεφέρθηκε «στη μεγάλη δύναμη του χαρίσματος της ιερωσύνης, που δίνει τη δυνατότητα στους ιερείς να τελούν τα ιερά Μυστήρια.
Παρουσίασε την πνευματική εμπειρία του γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτη, ο οποίος μαθήτευσε και εκπαιδεύτηκε στην εσωτερική ζωή από τον γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.
Ο Ιερεύς πρέπει να έχη αίσθηση των τελουμένων. Η Ιερωσύνη να είναι εμπειρία και όχι μόνο η επιτέλεση κάποιων τελετών. Η Ιερωσύνη να είναι εμπειρία του Αγίου Πνεύματος, αφού το Άγιο Πνεύμα συνέχει την Εκκκλησία.
Έχουμε ευθύνη για την συμμετοχή μας στην ιερωσύνη, καθώς εκπροσωπούμε τον Χριστό και την Εκκλησία.
Να είμαστε αυστηροί προς τον εαυτό μας και επιεικείς προς τους άλλους.
Γίνετε φορείς της αιωνιότητος για να μπορέσετε μετά να την κηρύξετε.
Έτσι θα μπορέσετε να αντισταθήτε στον πόλεμο του διαβόλου.
[irp posts=”339481″ name=”Ο Γερ.Εφραίμ στον Οικουμενικό Πατριάρχη”]
Σε μια Μητρόπολη ο διάβολος θέλει να κτυπήση τον Μητροπολίτην.
Σε μια Ενορία προσπαθεί να κτυπήση τον Ιερέα.
Σε ένα μοναστήρι προσπαθεί να κτυπήση τον Ηγούμενο.
Εισέλθετε εις την καρδίαν σας.
Αγαπήστε την εσωτερικήν ζωήν.
Αγαπήστε την προσευχήν.
Να βιώνετε τη χάρη, όταν λειτουργείτε».
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ και ανεφέρθηκε σε διοικητικά θέματα δίνοντας τις δέουσες λύσεις. Ιδιαιτερα έκανε λόγο για την προσοχή των ιερέων κατά τη χρήση του facebook και για την προάσπιση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά την δημοσίευση των δασικών χάρτών.
Μετά το τέλος της Ιερατικής Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος δεξιώθηκε τον Άγιον Καθηγούμενον και την συνοδεία του στο Επισκοπείο, παραθέτοντας σαρακοστιανή μεσημεριανή τράπεζα.