Του Γιώργου Θεοχάρη -Μετά τον εσπερινό της συγχωρήσεως – και τις ευχές για ΄΄Καλό Στάδιο΄΄-και την πλούσια τράπεζα οι μοναχοί αποσύρθηκαν στα κελλιά τους και μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι θα προσεύχονται αδιαλλείπτως σε ατομική προσευχή χωρίς τροφή, όπως εξήγησε γέροντας της Αθωνικής Πολιτείας στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
Πρόσθεσε ότι: “Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι κοσμικοί ώστε να μην επικοινωνούν με τηλέφωνα και αλλά μέσα επικοινωνίας”.
Τράπεζα δεν θα υφίστανται μέχρι την Τετάρτη. Ορισμένοι θα απέχουν ακόμα και από το νερό.
Στο κατώφλι της Μεγάλης Σαρακοστής. Εσπερινός Συγχώρεσης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Πρόκειται για μια ωραία συνήθεια, που τη συναντάς στο Άγιο Όρος και σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Εσπερινών αυτών είναι ότι μετά την Είσοδο και το «Εσπέρας Προκείμενον», αλλάζει ο διάκοσμος της Αγίας Τραπέζης και η στολή του Ιερέως. Από πασχαλινή, λόγω της Κυριακής, γίνεται πένθιμη, λόγω της Τεσσαρακοστής (αλλάζουν τα λευκά με πορφυρά – εφ’ όσον τον Χριστό δεν Τον πενθούμε ως άνθρωπο, αλλ’ ως Βασιλέα Θεό).
Στο τέλος του Εσπερινού ψάλλονται τα τροπάρια «Θεοτόκε Παρθένε…», «Βαπτιστά του Χριστού…» κ.λπ. και κατακλείονται με την ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου:
«Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας και άργολογίς μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω. Ναι, Κύριε, Βασιλεύ, δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου ότι εύλογητός ει εις τους αίώνας των αιώνων. Αμήν».