ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ: Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη, εορτάζεται και φέτος η μνήμη της Παναγίας της Παντάνασσας στο Ιερό Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος.
Το πρωί τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος πλαισιουμένου από τους Βατοπαιδινούς Πατέρες και ιερείς της ευρύτερης περιοχής.
ΚΑΜΕΡΑ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΕΛΛΑΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ / ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
«Σήμερα η εκκλησία μας τιμά εκείνη, που έγινε η αιτία της δικής μας χαράς και της δικής μας λυτρώσεως, την Υπεραγία Θεοτόκο την Παντάνασσα, μαζί με την Αγία Θέκλα και τον Όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη. Μέσα στο εκκλησιαστικό έτος είναι πολλές οι μέρες εκείνες, που είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο, γιατί ο λαός του Θεού, η εκκλησία, θέλει να εκφράσει στο πρόσωπό της την ευγνωμοσύνη, την αγάπη, τις ευχαριστίες για ό,τι πρόσφερε και προσφέρει στο ανθρώπινο γένος. Εκείνη με την καθαρότητα και την ταπείνωσή της κατέβασε τον Θεό στη γη και ανέβασε τον άνθρωπο στον ουρανό. Έγινε η γέφυρα η μετάγουσα τους εκ γης προς τον ουρανό, όπως λέει ο υμνογράφος της εκκλησίας στον Ακάθιστο Ύμνο. Γι’ αυτό η εκκλησία τιμά την Υπεραγία Θεοτόκο»είπε κηρύττοντας τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων. «Μάνα και Παναγιά είναι τα δύο πρόσωπα που ζητάμε, όταν πονάμε, όταν υποφέρουμε, όταν έχουμε προβλήματα και δυσκολίες…Τα δύο πρόσωπα είναι ταυτισμένα.
«Μετά από την Κοίμησή της, τη Μετάστασή της στους Ουρανούς, έγινε Πλατυτέρα των Ουρανών, Παντάνασσα, Παντοβασίλισσα, αλλά και η μάνα του κάθενός μας… Σε αυτήν, λοιπόν, την Παντάνασσα ήρθαμε σήμερα, στο Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, να προσκυνήσουμε την σεπτή της εικόνα, να προσφέρουμε λατρεία στον Άγιο Θεό και να την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει για την ειρήνη, την σωτηρία, την προκοπή ολοκλήρου του κόσμου. Να την παρακαλέσουμε να απομακρύνει αυτόν τον αόρατο εχθρό, την πανδημία από ολόκληρο τον πλανήτη, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, γιατί η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας, μας έκανε να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον, μας έκανε να φοβόμαστε να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον. Θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα εκείνα που μας λέγουν. Δυστυχώς η πανδημία υπάρχει και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Όμως η πανδημία θα πρέπει να μας διδάξει, γιατί φτάσαμε στα όρια του εωσφορισμού, της υπερηφάνειας, ότι κατακτήσαμε τον κόσμο, ότι είμαστε πανίσχυροι. Είναι καιρός να ταπεινωθούμε έναντι του Θεού, είναι καιρός να Τον ξαναβάλουμε στη ζωή μας. Γιατί όταν κανείς διώχνει τον Θεό, η συμφορά έρχεται στον κόσμο» υπογράμμισε.
Του πανηγυρικού Εσπερινού της 23ης Σεπτεμβρίου προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίδης πλαισιούμενος από Βατοπαιδινούς Πατέρες και ιερείς της ευρύτερης περιοχής. Ο Πρωτοσύγκελος απεύθυνε σκέψεις ευλαβείας προς το πρόσωπο της Θεοτόκου. Ολόκληρο το Άγιο Όρος είναι κλήρος της Παναγίας, είναι το Περιβόλι της, είπε, είναι ο τόπος ο δικός Της. «Κάθε αγιορείτης μοναχός είναι τέκνο της Θεοτόκου» πρόσθεσε. «Αυτό εδώ το αγιορείτικο Ιερό Μετόχιο του Αγίου Νικολάου Πόρτο Λάγος έχει ως Προστάτη τη δική του Κυρά, την εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας». Αμέσως, μετά, τόνισε: «Η λέξη Παντάνασσα σημαίνει Παντοβασίλισσα». Και, όντως, η Κύρια Θεοτόκος είναι Βασίλισσα του Παντός.
Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου (Πόρτο Λάγος) βρίσκεται στη νησίδα της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας και είναι ένα από τα μετόχια της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου με σπουδαία πνευματική και ιστορική σημασία, και στο οποίο αποτυπώνεται η πλούσια παράδοση και κληρονομιά του Αγίου Όρους, ενώ συγχρόνως η φυσική ομορφιά που το περιβάλλει το καθιστά ένα κόσμημα και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών. Οι ναοί του Μετοχίου αυτού είναι αφιερωμένοι στην άγιο Νικόλαο, την Παναγία την Παντάνασσα, τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης. Κάθε χρόνο τόσο στις πανηγύρεις όσο και σε άλλες περιόδους χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται αναζητώντας λίγες στιγμές πνευματικής ανάπαυλας και ηρεμίας που ενισχύουν την προσευχητική διάθεση και ενάργεια.