Την 28η του Γενάρη στη Μονή Sretensky στη Μόσχα έγινε η έναρξη εργασιών του συνεδρίου “Μοναστική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”.
Στο αμφιθέατρο του συγκεντρώθηκαν πάνω από 150 συμμετέχοντες, επίσκοποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ηγούμενοι και ηγούμενες μονών, μοναχοί, καθώς και επισκέπτες από την Ελλάδα, από το Άγιο Όρος, από τη Σερβία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόεδρος ήταν ο Μητροπολίτης Νοβοσιμπίρσκ Τύχωνας και επιμελήτρια της συνάντησης αυτής η Ηγουμένη Juliana (Khaled), Αντιπρόεδρος του Τμήματος, και ηγουμένη της σταυροπηγιακής μονής στη Μόσχα.
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, έγιναν τρεις παρουσιάσεις:
α) «Η παράδοση της αταραξίας και η σημασία της στο σύγχρονο μοναχισμό” από τον Μητροπολίτη Samtavisi Gori Ανδρέα (Gvazava) (Πατριαρχείο Γεωργίας),
β)«Η κοινοβιακή ζωή και οι Άγιοι Πατέρες (Αγ. Παχώμιος, Σάββας, Θεόδωρος ο Στουδίτης, Αθανάσιος του Αγίου Όρους) ” από τον Αρχιμανδρίτη Ελισσαίο ηγούμενο της Μόνής Σίμωνος Πέτρας (Άθως),
γ) «Η αξία της εμπειρίας για τη γνώση του Θεού στο σύγχρονο μοναχισμό” του Ιερομόναχου Νικολάου (Ζαχάρωφ), μοναχού της Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Essex, Ηνωμένο Βασίλειο .
Στην απογευματινή συνεδρία συνεχίστηκαν οι εργασίες του συνεδρίου υπό την προεδρία του Επισκόπου Βενιαμίν Μπορίσοφ, εφημέριου της επισκοπής του Μινσκ.
Υπήρξαν παρουσιάσεις, με τα θέματα:
– “Παραδοσιακά μοναστήρια του Αγίου Σεργίου και οι μαθητές του ως βάση της μοναστικής ζωής”
-“Ενσάρκωση (διαδοχή) και μοναστική παράδοση στην Λαύρα του Αγίου Σεργίου και οι μαθητές του ” από τον Αρχιμανδρίτη Μακάριο (Veretennikov) της Μονής Αγίου Σεργίου Λαύρας
-“Η αναβίωση του μοναχισμού και το παράδειγμα της μονής του Αγίου Σεργίου” – από τον Επίσκοπο Βενιαμίν Borisov
–“Η Λατρεία και υπακοή ως θεμέλιο της μοναστικής ζωής” – του Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου, ηγούμενου της αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου (Άγιον Όρος).
Την επόμενη μέρα 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι θιασώτες της εποχής μας ως θεματοφύλακες της μοναστικής παράδοσης». Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας Brand (ROCA).
Σε ένα διάλειμμα μετά την τελική συνεδρίαση υιοθτήθηκε ένα τελικό έγγραφο στο οποίο οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη βαθιά ευγνωμοσύνη τους στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Feognost παρέδωσε στους Αγιορείτες Αρχιμανδρίτες Βαρθολομαίο και Ελιασσαίο, καθώς και στη Γερόντισσα Μελανία δώρα από τον Πατριάρχη Κύριλλο.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |