Του Σάκη Αποστολάκη
Η κυβέρνηση κλείνει και το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ), το οποίο έχει κάνει όλα τα έργα -πάνω από 2.500- συντήρησης και αποκατάστασης στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Πρόκειται για τον μοναδικό φορέα της πολιτείας που έχει ως αποκλειστικό έργο του την αποκατάσταση των μονών του Α.Όρους. Οι 20 υπάλληλοί του, μηχανικοί οι περισσότεροι με μεταπτυχιακά και εξειδίκευση στη διάσωση των μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας μπαίνουν αιφνιδιαστικά σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Όπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους, η αιφνιδιαστική διαθεσιμότητα των είκοσι (20) υπαλλήλων του ΚεΔΑΚ, δηλαδή όλων των ειδικευμένων επιστημόνων του στις αποκαταστάσεις των αγιορείτικων μνημείων, είναι απαράδεκτη και προσβλητική. Πέρα από παράλογη, σημειώνουν, είναι θεσμικά, επιστημονικά και διοικητικά επιζήμια για την ίδια την Πολιτεία. Βάζει σε δοκιμασία και σε λειτουργική κρίση έναν δημόσιο φορέα στον ευαίσθητο πολιτισμικά χώρο της Ελληνικής Επικράτειας, για τους αγιορείτικους θεσμούς που συμμετέχουν -κατά νόμο- από συστάσεως του ΚεΔΑΚ στη διοίκησή του, για τα αγιορείτικα μνημεία λόγω των εξειδικευμένων μελετών και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, για το εποπτεύον υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης που -αντί να ενισχύσει- διαταράσσει τη λειτουργία του ουσιαστικότερου φορέα που διαθέτει, υπογραμμίζουν. Πιθανός σκοπός, αναφέρεται, να «αφομοιώσει» τις αρμοδιότητές του. Το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό ΚεΔΑΚ, αισθάνεται προσβεβλημένο από τις επιχειρούμενες μονόπλευρες μεθοδεύσεις διαθεσιμότητας του συνόλου του προσωπικού του για λογαριασμό όλου του εποπτεύοντος ΥΜΑΘ.
Το επιστημονικό προσωπικό του ΚεΔΑΚ κάνει έκκληση για επανεξέταση της αναβάθμισής του, πράγμα που επανειλημμένα κατά το παρελθόν έχει ζητήσει από τις εκάστοτε διοικήσεις. Δηλώνει ότι είναι ανοικτό σε κάθε είδους συναξιολόγηση, χωρίς εξαιρέσεις, με το σύνολο του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού όλου του ΥΜΑΘ, με το οποίο δεν επιζητά καμία αντιπαλότητα. Πιστεύει ότι με τέτοιες μονόπλευρες ενέργειες, αυτά που διακυβεύονται στα αγιορείτικα μνημεία είναι πολύ περισσότερα από την απλή «αριθμητική κάλυψη» της κινητικότητας των «20 Υπαλλήλων ΚεΔΑΚ» που φαίνεται να «ανακουφίζει» το προσωπικό του ΥΜΑΘ και να «ικανοποιεί» τυπικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Αν η Ελληνική Κυβέρνηση ειλικρινά ενδιαφέρεται για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο της Πολιτείας στο Άγιον Όρος, στον τομέα της διαφύλαξης της αγιορείτικης κληρονομιάς, το μόνο που έχει να πράξει είναι να εφαρμόσει το πνεύμα και το γράμμα του Ν. 1198/81 και να αναβαθμίσει το ΚεΔΑΚ ξεκινώντας από την ενίσχυση της στελέχωσης του», αναφέρουν στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι.