Υπό του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου – Για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΙΒΗΡΙΤΗΣ: Το Σάββατον 6 Μαίου 2023 με το πολιτικόν ημερολόγιον θα λάβη χώραν η ιστορική και μεγαλοπρεπής στέψις του Βασιλέως Καρόλου Γ ́της Αγγλίας εις το Αββαείον του Γουέστμινστερ Λονδίνου.
Ο Κάρολος Γ ́ ανέλαβε τον θρόνον μετά τον θάνατον της μητρός του Βασιλίσσης Ελισάβετ Β ́, και θα είναι ο 41ος κατά σειράν μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων 14 χωρών, μεταξύ αυτών της Αυστραλίας του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας. Πέραν τούτων θα είναι κατά την τυπικήν διάταξιν και ο ανώτατος άρχων της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Ο Κάρολος Γ ́ εγεννήθη το 1948 και είναι ο μεγαλύτερος υιός της Βασιλίσσης Ελισάβετ Β ́ και του Έλληνος Πριγκίπου Φιλίππου. Ως πρωτότοκος δε υιός του ζεύγους τούτου, κατείχε και τον τίτλον ευγενείας της Κορνουάλης.
Πάππος του Βασιλέως Καρόλου Γ ́ υπήρξεν ο Έλλην Πρίγκιψ Ανδρέας και πρόπαππος αυτού ο Βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α ́. Ως εκ τούτου, ήτο στενός συγγενής του άρτι αποθανόντος και αδικηθέντος τελευταίου Βασιλέως των Ελλήνων Κωνστανίνου Β ́.
Ο Πρίγκιψ Ανδρέας ήτο ο τέταρτος υιός του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Α ́ και της Βασιλίσσης Όλγας· σύζυγος δε της Πριγκιπίσσης Αλίκης και πατήρ ως διεφάνη του Πρίγκιππος Φιλίππου, συζύγου της
Βασιλίσσης της Αγγλίας Ελισάβετ Β ́.
Ο Πρίγκιψ Ανδρέας τον Ιούνιον του 1921 ανέλαβε την Διοίκησιν του Β ́ Σώματος Στρατού, το οποίον θα εξεστράτευε προς κατάληψιν της Αγκύρας. Διετέλεσεν επίσης και στρατηγός εις την μεγάλην μάχην του Σαγγαρείου. Αι συνέπειαι όμως της Μικρασιατικής Καταστροφής, αίτινες εδημιούργησαν εν Ελλάδι μεγάλας αναταράξεις εις τον πολιτικόν χώρον, ωδήγησαν και τούτον εις το Επαναστατικόν Δικαστήριον του 1922 με άλλους αξιωματικούς και εδικάσθη εις την δίκην των Εξ (6).
Τελικώς, διεσώθη κατόπιν επεμβάσεως των Ξένων Δυνάμεων και έζησεν ως έκπτωτος των αξιωμάτων του εις Ευρωπαικάς χώρας, μέχρι του θανάτου αυτού εις το Μόναχον το 1944.
Ο υιός του Πρίγκιπος Ανδρέου, Πρίγκιψ Φίλιππος, σύζυγος της Βασιλίσσης της Αγγλίας Ελισάβετ Β ́ και πατήρ του νυν Βασιλέως Καρόλου Γ ́, έφερε βαρέως την υπόθεσιν ταύτην και δεν έτρεφε προς την πατρώαν γην μεγάλην συμπάθειαν.
Ολίγας δε μόνον φοράς επεσκέφθη την Ελλάδα, μετά την μετάβασίν του εις το εξωτερικόν εν μικρά ηλικία. Όμως το Φθινόπωρον του 1992, άγνωστον διά τους πολλούς, επεσκέφθη την Αθωνικήν Πολιτείαν και εξεναγήθη εις διάφορα Ιερά Σκηνώματα. Τότε επεσκέφθη και την καθ’ ημάς Ιεράν Μονήν των Ιβήρων.
Καθώς ενθυμούμαι, μετά την ξενάγησίν του, ανήλθομεν μετ’ αυτού η Ιβηριτική Γεροντία εις ένα εξώστην της ανατολικής πτέρυγος, και εκείθεν εθαύμασε το απέναντι εκτεινόμενον Αιγαίον πέλαγος και τας διαφαινομένας εις το βάθος νήσους Θάσον και Λήμνον.
Εις μίαν στιγμήν, παρατηρών ούτος την διερχομένην παραραλιακήν οδόν, μας είπεν ότι, συμφώνως με τους διεθνείς κανονισμούς πρέπει να αποφεύγωνται αι διανοίξεις παραλιακών οδών εις νήσους και χερσονήσους.
Ετόνισεν μάλιστα, ότι προς σεβασμόν του περιβάλλοντος, το ορθόν είναι να γίνηται διάνοιξις επί των κορυφογραμμών, και εκ τούτων να γίνωνται καθοδικαί διακλαδώσεις εν σχήμαται «ψαρο-κοκκάλου».
Εν αντιθέσει με τον Φίλιππον, ο υιός του Κάρολος εφάνη περισσότερον φιλέλλην και επεσκέφθη πολλάκις την Ελλάδα από του 1964 και ενεύθεν. Μάλιστα 14 μήνας μετά τον τραγικόν θάνατον της συζύγου του
Πριγκιπίσσης της Ουαλίας Νταιάνης εν Παρισίοις (31 Αυγούστου 1997), επεσκέφθη και το Άγιον Όρος. Το δε 2004 επεσκέφθη τρις φοράς την Αθωνικήν Πολιτείαν.
Εις μίαν εξ αυτών των επισκέψεων, την μεσημβρίαν της 29 Απριλίου 2004 με το πάτριον ημερολόγιον, επεσκέφθη και την ημετέραν Ιεράν Μονήν των Ιβήρων μεθ’ ενός ακολούθου του, και συνέπεσε τότε να τον ξεναγήσω ο ίδιος εις το Παρεκκλήσιον της Παναγίας Πορταιτίσσης και τον Κεντρικόν ΙερόνΝαόν (Καθολικόν). Κατά την γενομένην ξενάγησιν επέδειξε σεβασμόν, ταπείνωσιν και ενδιαφέρον διά την ιστορίαν της Μονής, και μοί εφάνη περισσότερον θεοσεβής εκ πολλών άλλων.
Ακολούθως συνηντήθημεν μετ’ αυτού το εσπέρας της ιδίας ημέρας εις την κήδευσιν του Ρουμανικής καταγωγής κοινού μας Πνευματικού Ιερομονάχου Διονυσίου της Βατοπαιδινής Κολιτσούς, ένθα προσήλθεν εκεί μετά μεγάλης ταπεινώσεως, οδοιπορών πεζή από Ιβήρων μέχρι Καρυών.
Περί της επισκέψεως ταύτης έγραψα εκτενέστερον εις το «ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ» την 19 Νοεμβρίου 2022, συγκεκριμένως εις το άρθρον: Το Χρονικόν της ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του Ιερομονάχου Διονυσίου του Πνευματικού (1909-2004).
Ο Ελληνικής και Βασιλικής καταγωγώς Βασιλεύς του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος Γ ́έχει όντως επιδείξει λόγοις και έργοις μεγάλην συμπάθειαν και αγάπην προς την Ελλάδα και ιδία το Άγιον Όρος. Εις γενομένην ερώτησιν Άγγλου Δημοσιογράφου προς Αγιορείτην Μοναχόν, εάν ο Κάρολος εγένετο Ορθόδοξος, εκείνος διά λόγους ευνοήτους του απήντησεν ευφυώς το εξής: «Δεν γνωρίζω εάν έγινε Ορθόδοξος, εκείνο όμως το οποίον γνωρίζω είναι ότι φρονεί τα των Ορθοδόξων»!
Επί τη επικειμένη στέψει αυτού ευχόμεθα μακροημέρευσιν, απρόσκοπτον βίον, κατ’ άμφω υγιείαν και θείον φωτισμόν διά τα κατ’ αυτού περαιτέρω.
Είθε η δύστυχος Πατρίς μας να εύρη εφεξής στήριγμα παρ’ αυτού εκεί εις το παγκόσμιον μέγα κέντρον εξουσίας του Μπάκιγχαμ, και να παραβλέψη την άδικον συμπεριφοράν της Ελληνικής Πολιτείας προς τον εξ αίματος στενόν συγγενήν του Βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνον Β ́, ταφέντα (άκουσον- άκουσον) ως να ήτο απλούς ιδιώτης, γεγονός το οποίον επίκρανε τους περισσοτέρους Έλληνας.
[3 Μαίου 2023 ν.η.]