ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: «Η εμμονή σε φαντασιώσεις, σε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν και, το χειρότερο, η μετατροπή από κάποιους του γεγονότος της πανδημίας, δίνοντάς του μια μεταφυσική και θρησκευτική χροιά, αυτό ήταν και είναι το πιο εγκληματικό στην όλη υπόθεση, γιατί, δυστυχώς, παρέσυρε πολλούς ανθρώπους».
Είναι τα λόγια του καθηγούμενου της Μονής Εσφιγμένου στο Αγιον Ορος, Βαρθολομαίου, ο οποίος δεν διστάζει να καταγγείλει τη στάση ορισμένων γερόντων, που, όπως λέει, εξακολουθούν και ερμηνεύουν όπως θέλουν το Ευαγγέλιο του Χριστού.
Πολλά θύματα
Από την αρχή της πανδημίας και αναλογικά με τον πληθυσμό του το Αγιον Ορος μετρά πολλά θύματα του κορονοϊού. Αν και στην καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ δεν συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπερνούν συνολικά τα 1.000, με τους θανάτους να είναι πάνω από 40.
Μόλις πριν από λίγες μέρες στον κατάλογο των νεκρών συμπεριλήφθηκε και ένας 62χρονος μοναχός, με μία ακόμη μονή, τη Φιλοθέου, να τίθεται σε καραντίνα. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Αγιον Ορος θεωρείται -με βάση καταγγελίες, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης-«προπύργιο» των αρνητών και των αντιεμβολιαστών, που με τη ρητορική τους και τις θεωρίες συνωμοσίας καλούν τους πιστούς να μην εμβολιαστούν.
«Υπάρχουν ακόμη κρούσματα στο Αγιον Ορος, κάποιοι νοσούν ελαφρά και είναι στα μοναστήριά τους και στα κελιά, ενώ κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Πέραν του ότι νοσούν πατέρες, μαθαίνουμε ότι έχουν φύγει και από τη ζωή αρκετοί», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγούμενος Βαρθολομαίος.
Μάλιστα, τονίζει με νόημα ότι «όσο και να κωφεύεις, το πρόβλημα είναι εδώ και σου χτυπάει την πόρτα. Είσαι υποχρεωμένος στην έννοια της Δημοκρατίας να έχεις το δικαίωμα του λόγου. Ναι! Πρέπει, όμως, να το κρατάς για τον εαυτό σου, να μην παρασέρνεις ανθρώπους. Δεν θέλεις να κάνεις το εμβόλιο; Τουλάχιστον να προστατέψεις τα άτομα που σε πλησιάζουν, το οφείλεις αυτό. Και τη δική σου, όμως, ζωή δεν έχεις δικαίωμα να μην την προστατέψεις. Είναι εγκληματική η αδιαφορία, δεν ισχύει το “επειδή εγώ είμαι χριστιανός, θα σωθώ”».
Οπως επισημαίνει, στον Αθω («όπως και σε όλη την κοινωνία») υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι «δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ο κορονοϊός, ότι είναι φονικός και αντιδρούν στο να ακολουθήσουν τις υγειονομικές οδηγίες. Εξαρχής η γνώμη μου ήταν πως εάν παίρναμε από την πρώτη κιόλας ημέρα τα απλά και τα στοιχειώδη μέτρα, θα είχε εξαφανιστεί το πρόβλημα προ πολλού».
«Με ποια λογική…»
Για τον π. Βαρθολομαίο είναι σεβαστό να υπάρχουν αντίθετες απόψεις. «Αλλά τη στιγμή που είναι κάτι ιατρικό και το οποίο το βλέπεις πλέον οφθαλμοφανώς γύρω σου ότι όντως “μυρίζει” θάνατο, “μυρίζει” ασθένεια, ασθενούν άνθρωποι, δεν ξέρω με ποια λογική πλέον μπορείς να φανατίζεσαι. Οταν κάποιος έχει φανατιστεί, δεν δέχεται την πραγματικότητα, χρησιμοποιεί τη δική του αλήθεια, την πλασματική, γιατί είναι τρόπος ύπαρξης. Γιατί στην πραγματικότητα, στην αληθινή ζωή που ζούμε όλοι, με τα προβλήματα, τις χαρές, τις λύπες, ο φανατικός δεν έχει χώρο, δεν χωράει σε αυτόν τον κόσμο. Φτιάχνει έναν κόσμο δικό του, επικίνδυνο και προσπαθεί μέσα από αυτόν να ζήσει, να φέρει τα αποτελέσματα που θέλει, τα οποία, δυστυχώς, είναι καταστροφικά».
Ο γέροντας τονίζει ότι και εντός της αγιορείτικης κοινότητας υπάρχουν φανατικές φωνές, αλλά, όπως λέει, «θέλω να το υπερβώ. Πέρα από τη διαφωνία ή τη διαφορετική άποψη, να το δω λίγο πιο ανθρώπινα. Βρε παιδί μου, βλέπεις ότι υπάρχουν δικά σου πρόσωπα που νοσούν, πεθαίνουν. Τι κάνεις; Ρωτώ ευθέως αυτούς που αντιδρούν, είτε είναι στο Αγιον Ορος είτε εκτός, πώς μπορεί η συνείδησή τους να το δικαιολογήσει, όσο φανατικοί και να είναι, όσο και να αντιδρούν».
Με λόγο πράο καταρρίπτει τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών σχετικά με τη σχέση Εκκλησίας και επιστήμης. «Σεβόμαστε την επιστήμη», λέει, γιατί, όπως εξηγεί, «είναι η φώτιση του Θεού στον άνθρωπο. Μέσα από αυτό το χάρισμα ο άνθρωπος κατάφερε να ανακαλύψει μεθόδους για να βελτιωθεί η καθημερινότητα, ο τρόπος ζωής, αλλά και η υγεία. Η επιστήμη θεωρείται από τους πατέρες της Εκκλησίας αποκάλυψη μέρους του Θεού».
«Μην ακούτε τις φανατικές φωνές»
Αισιόδοξος από τη φύση του, ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου στέλνει το δικό του μήνυμα προς τους πιστούς «να προσέχουν και να μην ακούνε τις φανατικές φωνές, οι οποίες εκπέμπουν οργή, θυμό, ταραχή, μισαλλοδοξία. Να ακούν τη φωνή της λογικής, να έχουν εμπιστοσύνη στον Θεό και στην επιστήμη και από εκεί και πέρα όλα θα περάσουν. Φτάνει στη δύσκολη στιγμή που περνάμε να είμαστε όσο το δυνατόν δυνατοί, γεροί, με αισιοδοξία».
eleftherostypos.gr/ ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ