Αγιορείτες μοναχοί: Σε ένα από τα επιβλητικά μοναστήρια του Αγίου Όρους, ο πατήρ Μακάριος διαβάζει το Ευαγγέλιο κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας, κι ενώ περιμένει να κάνει το εμβόλιό του κατά του κορωνοϊού.
Ο ίδιος λέει ότι ξέρει να ξεχωρίζει τη θρησκεία από την επιστήμη: «Είχα κάποιες σκέψεις αναφορικά με το κατά πόσον είναι απαραίτητο» το εμβόλιο, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters.
«Εννοείται ότι έχουμε πίστη στον Θεό και ο Θεός μάς προστατεύει», λέει ο 70χρονος μοναχός, που παραδέχεται: «Κόντεψα να πεθάνω», όταν κόλλησε Covid-19.
«Ωστόσο η επιστήμη είναι στα χέρια του Θεού, ο Θεός φωτίζει τους επιστήμονες ώστε να προστατεύουν την ανθρωπότητα», υπογραμμίζει.
Ο κορωνοϊός έχει σαρώσει το Άγιο Όρος, αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, και είναι σε εξέλιξη εκστρατεία εμβολιασμού των περισσοτέρων των 1.600 μοναχών της μοναστικής κοινότητας.
Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν ήδη πεθάνει εννέα μοναχοί, και πολλά από τα 20 μοναστήρια στο «Περιβόλι της Παναγίας» έχουν καταγράψει εξάπλωση του κορωνοϊού. Ωστόσο το ποσοστό εμβολιασμού παραμένει πολύ χαμηλό, στο 40%, και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχει διογκώσει το πρόβλημα λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας φέτος.
Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 κρούσματα στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με τον Γιώργο Μητελούδη, γιατρό στο Κέντρο Υγείας εκεί.
«Ο κίνδυνος είναι ιδιαιτέρως μεγάλος σε μια κλειστή κοινότητα όπως ένα μοναστήρι, που βασικά συνιστά μια οικογένεια, όπου είναι δύσκολο για τα μέλη της ίδιας οικογένειας να προστατέψουν το ένα από το άλλο», επισημαίνει ο κ. Μητελούδης.
Βλέποντας άλλους να αρρωσταίνουν ή τους αυτούς τους να κολλούν κορωνοϊό, τουλάχιστον 30 μοναχοί έχουν σπεύσει αυτόν τον μήνα να εμβολιαστούν. Πολλοί που διαβιούν στη χερσόνησο του Άθω είναι ηλικίας 70 ετών και άνω, και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινότητα.
«Στο Άγιο Όρος οι γηραιότεροι μοναχοί αποκαλούνται Γέροντες, είναι σεβάσμιοι ηλικιωμένοι, που αποτελούν τους ταγούς της πνευματικής ζωής εδώ. Μεταλαμπαδεύουν την προσωπική τους πνευματική σοφία και τις εμπειρίες τους, ακόμη και την αγιότητά τους, και τους το οφείλουμε να τους προστατεύσουμε», λέει ο κ. Μητελούδης.
Για ορισμένους μοναχούς οι εμβολιασμοί συνιστούν μια μάχη μεταξύ της επιστήμης και της θρησκείας. Όμως ο πατήρ Επιφάνιος, που προσήλθε στο Κέντρο Υγείας για την τρίτη του δόση, δίλημμα δεν υφίσταται: «Τα φάρμακα είναι φάρμακα, δεν είναι αγιασμός!»
Πηγή: Reuters