ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ- Ακόμη μία σεισμική δόνηση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (30/11) στο Άγιο Όρος, με μέγεθος 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Του Γιώργου Θεοχάρη – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 10 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά των Καρυών, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα.
Η περιοχή του Αγίου Όρους έχει καταγράψει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα τους πέντε τελευταίους μήνες. Ο συγκεκριμένος σεισμός εντάσσεται σε μια σειρά από δονήσεις που έχουν αναστατώσει τους μοναχούς και τους προσκυνητές της Αθωνικής Πολιτείας. Πολλοί από αυτούς παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, ενώ οι συχνές δονήσεις έχουν δημιουργήσει αίσθημα ανησυχίας.
Οι μοναχοί παραμένουν ψύχραιμοι
Παρά τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα, οι μοναχοί του Αγίου Όρους διατηρούν την ψυχραιμία τους και παραμένουν προσηλωμένοι στην πνευματική τους ζωή. Ο γέροντας Ιωσήφ από τα Κατουνάκια μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις.
«Το τελευταίο πεντάμηνο οι σεισμοί είναι συχνοί, τουλάχιστον 2-3 την εβδομάδα», επισημαίνει ο γέροντας, προσθέτοντας πως οι μοναχοί έχουν συνηθίσει την αίσθηση της γης να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. «Εμείς ζούμε προσευχόμενοι, αλλά σίγουρα κάτι έρχεται», διευκρινίζει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συχνότητα των σεισμών ίσως συνδέεται με πνευματικά ή γεωλογικά γεγονότα που πρόκειται να εκδηλωθούν.
«Έχω 40 χρόνια στο Άγιον Όρος, αλλά τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί. Κάθε λίγες μέρες το Άγιον Όρος ταρακουνιέται», δηλώνει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο γέροντας Ησαΐας από γνωστό μοναστήρι του Άθωνα. Ο έμπειρος μοναχός εκφράζει την ανησυχία του για τη συχνότητα των σεισμών, υπογραμμίζοντας πως οι συνεχείς δονήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Αθωνική Πολιτεία. Παρά τις δυσκολίες, οι μοναχοί παραμένουν ψύχραιμοι και συνεχίζουν με πίστη τη μοναστική τους ζωή, πιστεύοντας ότι τα πάντα βρίσκονται υπό τη Θεία Πρόνοια.
Η πίστη ως καταφύγιο
Οι μοναχοί του Αγίου Όρους, ακολουθώντας την παράδοση αιώνων, αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με πίστη και προσευχή. Για εκείνους, κάθε φυσικό φαινόμενο αποτελεί ευκαιρία ενδυνάμωσης της πνευματικής ζωής και εμπιστοσύνης στη Θεία Πρόνοια.
Η αυξημένη σεισμικότητα της περιοχής έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες και τις πιθανές συνέπειες. Ορισμένοι γεωλόγοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, προκειμένου να αξιολογήσουν αν οι δονήσεις συνδέονται με κάποιο μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός που ενδεχομένως να εκδηλωθεί στο μέλλον.
Η γεωλογική δραστηριότητα στην περιοχή
Το Άγιο Όρος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης στον βόρειο Αιγαίο, βρίσκεται σε μια σεισμογενή ζώνη. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής και επισημαίνουν πως οι μικροσεισμοί είναι συχνό φαινόμενο, χωρίς απαραίτητα να προμηνύουν μεγαλύτερες δονήσεις. Ωστόσο, η αυξημένη συχνότητα καταγράφεται και αξιολογείται προσεκτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Παρά τις ανησυχίες, οι μοναχοί συνεχίζουν ατάραχοι την καθημερινότητά τους, με την προσευχή να αποτελεί την κύρια ασπίδα τους απέναντι σε κάθε δοκιμασία. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «η γη μπορεί να τρέμει, αλλά η πίστη μας παραμένει ακλόνητη».
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου