Άγιον Όρος: Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος παίρνει τη σκυτάλη από την ιστορική οινοποιία – Η επένδυση του Ευάγγελου Τσάνταλη, ο Πούτιν και η χρυσή εποχή για τα αγιορείτικα αμπέλια
Δυναμικά φαίνεται πως θα επιστρέψουν στην αγορά τα περίφημα κρασιά από το Μετόχι της Χρωμίτσας της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους.
Η παραγωγή του βιολογικού αμπελώνα συνολικής έκτασης 700 στρεμμάτων κινδύνευε να μείνει ανεκμετάλλευτη μετά την πτώχευση της Οινοποιίας Τσάνταλη, αφού από τη δεκαετία του 1970 ο Ευάγγελος Τσάνταλης, μετά τη συμφωνία του με το ρωσικό μοναστήρι στο Περιβόλι της Παναγίας, λάμβανε την παραγωγή προχωρώντας στην παραγωγή εξαιρετικών οίνων.
Ωστόσο η αδελφότητα της Μονής έλαβε την απόφαση να προχωρήσει η ίδια στην οινοποίηση των ποικιλιών που καλλιεργούνται στη Χρωμίτσα, επενδύοντας παράλληλα στη δημιουργία οινοποιείου, πρακτική την οποία ακολουθεί εδώ και χρόνια και η Μονή Χιλανδαρίου που εμφιαλώνει και εμπορεύεται τις δικές της ετικέτες.
Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr έχει ήδη καταθέσει τον σχετικό φάκελο στο Κέντρο Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς, τα μέλη του οποίου έδωσαν έγκριση για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ αναμένεται και η έγκριση της Ιεράς Κοινότητας, ώστε το έργο να προχωρήσει χωρίς προβλήματα.
Η χρυσή Κορμιλίτσα και οι άλλες ετικέτες
Η ιστορία της ενασχόλησης του Ευάγγελου Τσάνταλη με το ιδιαίτερο terroir του Αγίου Όρους μάς πηγαίνει πίσω μερικές δεκαετίες.
Μια ιστορία που αναγραφόταν και στην ιστοσελίδα της Οινοποιίας, όταν ο επιχειρηματίας το 1969 κατά τη διάρκεια κυνηγιού στη χερσόνησο του Άθω έπεσε σε καταιγίδα και αναζήτησε καταφύγιο στο μετόχι του ρωσικού μοναστηριού. Αργότερα εντόπισε την ύπαρξη ενός μοναδικού αμπελώνα στην περιοχή, που όμως είχε μείνει ανενεργός μετά την προσβολή του από φυλλοξήρα.
Ο Βορειοελλαδίτης οινοποιός προχώρησε στη δημιουργία μιας μοναδικής για εκείνη την εποχή επένδυσης, που οδήγησε λίγα χρόνια αργότερα στην οινοποίηση των ποικιλιών, γεννώντας τους πρώτους εμφιαλωμένους οίνους της αγιορείτικης γης.
Φυτεύτηκαν οι διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Grenache rouge που μπορούσαν να ανταποκριθούν καλά στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, ενώ από ελληνικές ποικιλίες καλλιεργήθηκαν το Ασύρτικο, το Αθήρι, ο Ροδίτης και το Ξινόμαυρο, ενώ παρέμειναν και τα ήδη υπάρχοντα αμπέλια Λημνιού.
Η χρυσή εποχή ωστόσο για τα αγιορείτικα αμπέλια της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος ήρθε το 2005, όταν σε επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε παλαιωμένος οίνος με ειδική αφιέρωση στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Η ποιότητα του περιεχομένου της εν λόγω φιάλης ενθουσίασε τον πρόεδρο της Ρωσίας, δίνοντας το έναυσμα για εξαγωγική ρελάνς των ετικετών του Τσάνταλη στη Μόσχα.
Η Τσάνταλής έλαβε τον τίτλο του «Επίσημου Προμηθευτή του Κρεμλίνου της Μόσχας», με την ετικέτα ναυαρχίδα την Κορμιλίτσα Gold Collection, αλλά και τα επίσης premium Αγιορείτικο Άβατον και Rapsani Grand Reserve να αποτελούν τα εξαγωγικά διαμάντια της βορειολλαδίτικης οινοποιίας στη Ρωσία.
Και μπορεί το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς λόγω των διεθνών εξελίξεων να αποτέλεσε έναν εκ των αιτίων που οδήγησαν την Τσάνταλη στη χρεοκοπία, ωστόσο η οινική παράδοση στον ξεχωριστό αμπελώνα του Μετοχίου της Χρωμίτσας φαίνεται ότι μπορεί συνεχιστεί.
voria.gr