Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί κάτοικοι, επαγγελματίες και σύλλογοι της Ουρανούπολης με κύριο αίτημα να ξεμπλοκάρουν και να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής του λιμανιού, που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες προς το Άγιον Όρος, εργασίες που όπως υποστηρίζει και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη «έχουν περάσει από σαράντα κύματα».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς επισημαίνει ότι αν και το έργο του νέου λιμένα ήταν χρηματοδοτούμενο και ξεκίνησε το 2008, πάγωσε λόγω αδυναμίας του πρώτου αναδόχου. Αλλεπάλληλα προβλήματα και καθυστερήσεις, όπως σχολιάζει πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου το τελευταίο κοσμικό λιμάνι πριν τον Άθω, σε έναν από τους πιο τουριστικούς νομούς της χώρας, τη Χαλκιδική, να εκσυγχρονιστεί.
«Υπάρχουν τα χρήματα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κόλλησε όχι στις αδειοδοτήσεις αλλά στις διαδικασίες κατασκευής. Ο πρώτος ανάδοχος δεν ήταν σε θέση να το τελειώσει, ύστερα από χρόνια έγινε υποκατάσταση του αναδόχου από άλλη εταιρεία, η εταιρεία διαπίστωσε ότι κάποια έργα πρέπει να ξαναγίνουν από αυτά που είχε κάνει ο πρώτος ανάδοχος όπως η εμβάθυνση», ανέφερε ο κ. Ζουμπάς, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «όταν αφήνεις ένα λιμάνι δέκα χρόνια ξαναμπαζώνεται. Έπρεπε να γίνει καινούργια μελέτη, καινούργια χρηματοδότηση», σημείωσε. «Και φτάσαμε πριν τρία χρόνια προσπαθήσαμε να δούμε αυτή η χρηματοδότηση πώς θα ανατεθεί. Υπήρχε η άποψη να ανατεθεί στον ίδιο που είχε το έργο για να τελειώσει, όμως το υπουργείο Υποδομών και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει ανοικτός διαγωνισμός», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, ο οποίος όπως λέει έλαβε από τον αντιπερειφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων τη διαβεβαίωση για επανεκκίνηση του έργου με ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό μέσα στον Μάρτιο.
«Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι μέσα στο Μάρτιο θα γίνει δημοπράτηση και περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη».
[irp posts=”405149″ name=”Άγιο Όρος: Έτσι φτιάχνουν τα κόλλυβα οι μοναχοί”]
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη συμφωνεί με την αγωνία των κατοίκων της περιοχής καθώς όπως υποστηρίζει το λιμάνι της Ουρανούπολης εξυπηρετεί με μία υποτυπώδη παλιά προβλήτα, περίπου 700.000 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο και όλα τα μικρά κρουαζιερόπλοια που κάνουν τον γύρο του Αγίου Όρους. «Η προβλήτα που έχει κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια έχει δεκάδες προβλήματα, το λιμάνι είναι ανοικτό στο Αιγαίο και στο νοτιά ενώ υπάρχουν κάποια μπλόκια που έχουν πέσει εκεί για την κατασκευή του λιμανιού από το 2008».
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη επισήμανε την ανάγκη εκσυχρονισμού και του οδικού δικτύου προς την Ουρανούπολη για την οποία διαμαρτύρονται οι κάτοικοι όπως και για τα δύο αρχαιολογικά σημεία αναφοράς της περιοχής, τον Πύργο της Ουρανούπολης, βυζαντινό κτίσμα του 12ου αιώνα και τη Μονή Ζυγού, μοναστήρι του 10ου αιώνα, για τα οποία αν και έχουν δοθεί χρήματα δεν είναι επισκέψιμα.
«Ο Πύργος που είναι συντηρημένος δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν φύλακες δηλαδή σπαταλάμε κεφάλαια για κάτι να γίνει επισκέψιμο και μετά δεν μπορούμε να το ανοίξουμε γιατί δεν έχουμε φύλακες. Στη Μομή Ζυγού, έχουν επενδυθεί αρκετά χρήματα όμως είναι ημιτελής και άρα μη επισκέψιμη. «Να τονίσω», συνέχισε ο κ Ζουμπάς, «ότι κάποια στιγμή που άνοιξε για έναν μήνα ο Πύργος της Ουρανούπολης ήταν το δεύτερο μνημείο στην Ελλάδα σε επισκεψιμότητα».
Φωτογραφίες: halkidikinews.gr