Με την συμμετοχή της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών, των αρχών των Δημοσίων Υπηρεσιών του Αγίου Όρους, των Καθηγητών και των μαθητών της Σχολής, τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Κατά την τάξη του Αγίου Όρους ο αγιασμός τελείται στις 14 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού.
Μετά την τέλεση της εορτής και την θεία Λειτουργία σήμερα το πρωί, οι μαθητές της Σχολής υποδέχθηκαν την Ιερά Επιστασία παρατεταγμένοι στα σκαλοπάτια της.
Ο αγιασμός τελέστηκε στον ναό της Σχολής, όπου έψαλλαν οι μαθητές της.
Ακολούθησε η πανηγυρική τράπεζα, όπου τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Συμεών προσφώνησε εκ μέρους της Σχολικής Εφορείας ο Αντιπρόσωπος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο άγιος Πρωτεπιστάτης, ο οποίος απεύθυνε συμβουλές στους μαθητές εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, τονίζοντας την ανάγκη να εκμεταλλευτούν το νέο έτος όχι μόνο για να πετύχουν τον στόχο τους ως μαθητές, αλλά για να πλησιάσουν πιο κοντά στον Θεό. Σε αυτόν τον σκοπό τούς βοηθά και το περιβάλλον του Αγίου Όρους, στο οποίο ζουν, μακριά από τις οικογένειές τους.
[irp posts=”522194″ name=”Το Αγιο Ορος τιμά τον Σταυρό -Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στο Βατοπαίδι”]
Τις προσφωνήσεις έκλεισε ο Διευθυντής της Σχολής κ. Δημήτριος Δημάκης, ο οποίος ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα για την μεγάλη βοήθεια, την οποία προσφέρει στην Σχολή, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της.
Ακολούθησε η καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά της Σχολής, η οποία στεγάζεται στην περιοχή της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα, που ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου.
Στην Αθωνιάδα Σχολή φοιτούν σήμερα γύρω στους 80 μαθητές από όλη την Ελλάδα, τις άλλες Ορθόδοξες χώρες και διάφορες άλλες χώρες του κόσμου.
Η ζήτηση για την φοίτηση στην Σχολή είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα εφέτος να έχει ήδη υπερπληρωθεί.
Στην Σχολή λειτουργούν επίσης σχολές βυζαντινής μουσικής και αγιογραφίας και τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος την λειτουργική και πνευματική ζωή του Αγίου Όρους, όπως και άλλους τομείς του αγιορείτικου βίου, καθώς, προκειμένου να φοιτήσουν στην Σχολή, είναι απαραίτητο να αναλάβει την κηδεμονία τους κάποια Ιερά Μονή του.