Άγιο Όρος: Όταν ξεκίνησε η πανδημία, το Άγιο Όρος αρχικά πήγαινε πολύ καλά όσον αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Εκτός από τρία κρούσματα στην Μονή Ξενοφώντος, και αυτά εισαγόμενα από το εξωτερικό, ουσιαστικά δεν υπήρξε άλλο κρούσμα μέχρι το Σεπτέμβριο.
Στην καλή αυτή επιδημιολογική εικόνα του Αγίου Όρους συνέβαλε σημαντικά η απαγόρευση επισκεπτών από την Ιερά Κοινότητα, που επιβλήθηκε από τον Μάρτιο.
Επιπλέον, οι γενικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην Ελλάδα περιόριζαν από την μία πλευρά τις κινήσεις των Αγιορειτών και από την άλλη την είσοδο επισκεπτών. Το άνοιγμα του Αγίου Όρους στους προσκυνητές το καλοκαίρι δεν είχε σοβαρές αρνητικές συνέπειες, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την εξάπλωση του ιού.
Τα πράγματα όμως άρχισαν να αλλάζουν στο Άγιο Όρος από το φθινόπωρο. Τότε είχαμε και τους πρώτους νεκρούς. Ο 44χρονος μοναχός Νικηφόρος, από την Μητρόπολη Ιερισσού και Αρναίας, κόλλησε τον θανατηφόρο ιό σε γιορτές μέσα στο Άγιο Όρος και δυστυχώς δεν άντεξε, όπως και ο Ιερομόναχος Πανάρετος, της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, ένας από τους καλύτερους πνευματικούς του Αγίου Όρους.
Στο ίδιο διάστημα πέθαναν από κορονοϊό κάποιοι ηλικιωμένοι Αγιορείτες σε μοναστήρια.
Σημαντική έξαρση της πανδημίας σημειώθηκε στο Άγιο Όρος επισης τον τελευταίο μήνα, μέ κέντρο τις Σκήτες της Αγίας Άννας, την Νέα Σκήτη και την Σκήτη των Καρυών.
Στο Κελί του Ευαγγελισμού των Καρυών εκοιμήθη από τον ιό ο π. Μελέτιος ο Κρητικός, που είχε ήδη βεβαρημένη υγεία. Ο Ιερομόναχος Γέροντας Ευθύμιος από την Σκήτη Ιβήρων εκοιμήθη επίσης από κορονοϊό.
Στην Αγία Άννα, ανάμεσά στα θύματα της πανδημίας, ήταν ο γνωστός π. Χρύσανθος Αγιαννανίτης.
Αρκετοί Αγιορείτες βρίσκονται ακόμη κλινήρεις, με την κατάστασή τους να προκαλεί ανησυχία.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτά ασφαλώς και δεν είναι πλέον ικανοποιητικά για το Άγιο Όρος, όπως τόνισαν στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ιατρικές πηγές που γνωρίζουν την αγιορειτική πραγματικότητα, και όχι μόνο.
Το χειρότερο πάντως είναι ότι κάποιοι από τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν κάποιοι μοναχοί ήταν πιο προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων.