Στο κέντρο της μεγαλύτερης λίμνης της Ευρώπης, της Λατόγκα, στη Βορειοδυτική Ρωσία, δεσπόζει η περίφημη Μονή Βαλαάμ.
Από τις 24 έως τις 29 Ιουλίου η Αδελφότητα των Θωμάδων της Σκήτης της Αγίας Άννας μαζί με πατέρες από πολλές Μονές του Αγίου Όρους βρέθηκαν στη Αγία Πετρούπολη και στη Μονή Βαλαάμ για το Φεστιβάλ Εκκλησιαστική Μουσικής που διοργανώνεται κάθε χρόνιο εκεί.
Η Αδελφότητα των Θωμάδων έχει την ξεχωριστή τιμή να ανοίγει κάθε χρόνο τη σημαντική αυτή μουσική συνάντηση (άρχισε το 2009) όπου δίνουν το παρών μουσικές συνοδείες από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Σερβία, την Γεωργία και άλλες Ορθόδοξες χώρες.
Με την αποστολή στην Ρωσία βρέθηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, ο π.Πρόδρομος ενώ χοράρχης ήταν ο γερ.Θωμάς.
Οι 15 Αγιορείτες έφτασαν στις 24 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη και μετά από πολύωρο ταξίδι με καράβι έφτασαν στη Μονή Βαλαάμ που βρίσκεται στη μέση της λίμνης Λατόγκα.
Ο π.Φίλιππος της Αδελφότητας των Θωμάδων μιλώντας στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ μας μετέφερε τις όμορφες λεπτομέρειες από το ταξίδι αυτό όπως και πληροφορίες που καταδεικνύουν τη σπουδαιότητα της Μονής: «Η Μονή χτίστηκε τον 12ο αιώνα από δύο Ελληνες, τον Αγιο Σέργιο και τον Αγιο Γερμανό. Θεωρείται το μεγάλο προσκύνημα της Ρωσίας, αφού το επισκέπτονται περί τα 1.000 άτομα καθημερινά, από την Ρωσία, την Ουκρανία, τη Φιλανδία και αλλού. Είναι το Άγιο Όρος του Βορρά. Η λέξη Βαλαάμ σημαίνει στα φινλανδικά βράχος μέσα στη θάλασσα.
Μετά τον πόλεμο ο Στάλιν μετέφερε εκεί τους ανάπηρους από τη Μόσχα και πολλές περιοχές της Ρωσίας, ώστε να μην κυκλοφορούν στους δρόμους. Τότε, αναγκάστηκαν οι μοναχοί να φύγουν. Επειδή ήταν χειμώνας και η λίμνη είχε παγώσει περπάτησαν πάνω στον πάγο ώσπου έφτασαν στα σύνορα με την Φινλανδία, όπου έχτισαν τη νέα Μονή.
Αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού το πρώτο κτίσμα που ανοικοδομήθηκε ήταν η Μονή Βαλαάμ στη λίμνη Λατόγκα».
Ο π.Φίλιππος χαρακτήρισε και τη φετινή παρουσία των Αγιορειτών στην Αγία Πετρούπολη ξεχωριστή και πολύ όμορφη, ενώ η αδιάλειπτη παρουσία τους στο φεστιβάλ δείχνει το μεγάλο σεβασμό που τρέφουν οι Ρώσοι τόσο προς το πρόσωπό τους όσο και προς το Άγιον Όρος γενικότερα.
Το σκέλος του φεστιβάλ άνοιξε η Αδελφότητα των Θωμάδων που επέλεξε ύμνους του σπουδαίου μελοποιού Ιωάννη Κουκουζέλη που χαίρει μεγάλης αναγνώρισης στη Ρωσία. Επίσης ακούστηκαν υπέροχοι ύμνοι στα σερβικά, ρωσικά, και γεωργιανά από τα αντίστοιχα σύνολα.
Στις 27 Ιουλίου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στη Σκήτη του Αγίου Βλαδίμηρου, μια νέα Σκήτη που δημιούργησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αφιερωμένη στον Αγιο Βλαδίμηρο. Στη Σκήτη, με εντολή του Πούτιν, καλλιεργούνται εκκλησιαστικές τέχνες, ενώ υπάρχει μουσείο για τον μακαριστό Πατριάρχη Ρωσίας Αλέξιο που επισκεπτόταν τη Μονή και άφησε ως κληροδότημα όλα του τα υπάρχοντα μετά το θάνατό του.



