Για την προετοιμασία του εορτασμού της 1000ης επετείου της ρωσικής μοναστικής παρουσίας στο Άγιο Όρος
Χθες 17 Ιουνίου στην Πατριαρχική και Συνοδική κατοικία στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ της Μόσχας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου με την Επιτροπή σχετικά με την προετοιμασία του εορτασμού της 1000ης επετείου της ρωσικής μοναστικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.
Από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη συνάντηση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, ο Πρωθιερέας Νικολάι Balashov, αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ αντιπρόεδρος, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Yakymchuk, γραμματέας διορθοδόξων σχέσεων του ΤΕΕΣ, και ο Σύμβουλος του ΤΕΕΣ Μιχαήλ Asmus.
Την αγιορείτικη επιτροπή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους αποτελούσαν οι Γέροντες Νικόδημος (Μεγίστης Λαύρας), Αντώνιος (Μονή Ιβήρων), ο μοναχός Νικόδημος (Μονή Αγίου Παύλου), ο πατέρας Γαβριήλ (Μονή Εσφιγμένου), ο μοναχός Kirion (ρωσική μονή Αγ. Παντελεήμονος).
Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, ο Πατριάρχης Κύριλλο, δήλωσε:
“Πλησιάζουμε σε μια πολύ σημαντική για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ημερομηνία Οικουμενικής Ορθοδοξίας, – τη χιλιοστή επέτειο της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος και είμαι στην ευχάριστη θέση να συζητήσω μαζί σας τα θέματα της προετοιμασίας για τον εορτασμό.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Άθω άρχισαν αμέσως μετά το βάπτισμα των Ρως το 988 και κράτησαν για αιώνες. Αυτό αποδεικνύεται από τα λείψανα, που ήλθαν στη Ρωσία από ευσεβείς προγόνους μας και αγιορείτες μοναχούς, καθώς και πολλους θησαυρούς από τη Ρωσία, που δωρήθηκαν στο Άγιο Όρος.
Η Ρωσία υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της Ορθοδοξίας στην Ανατολή, και σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζει την ασφάλεια του Αγίου Όρους. Και το Άγιο Όρος σε μεγάλο βαθμό παρέχει πνευματική ασφάλεια στη Ρωσίας – πρώτα απ ‘όλα, με την επιρροή του από το ρωσικό μοναχισμό. Γιορτάζοντας την 1000η επέτειο της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος, θα θέλαμε να καταλάβουμε ολόκληρη την ιστορία, να την μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά της από τους κατοίκους της Αγίας Ρωσίας, αλλά και Ουκρανών, Λευκορώσων και των άλλων εθνοτικών ομάδων, που δείχνουν την αξία της κοινωνίας μας, του Αγίου Όρους για τη χώρα μας, για την πνευματική ζωή των Ρώσων. Τέλος, στη γιορτή αυτή πρέπει να επιστήσουμ την προσοχή του κόσμου και της Ευρώπης στο Άγιον Όρος προκειμένου αυτοί να επανεξετάσεουν τη σημασία του Αγίου Όρους για τη δική τους πνευματική ζωή.
Νομίζω ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με την παρακμή της θρησκευτικής ζωής στη Δυτική Ευρώπη, όπου η βάση της κοινωνίας περιλαμβάνει επικίνδυνες αντι-χριστιανικές ιδέες. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το γεγονός ότι σήμερα ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια βαθιά πνευματική κρίση. Η Δυση αλαζονικά κοιτάζει τον κόσμο, απαιτώντας όλοι να ακολουθήσουν τους νόμους της, οι οποίοι δεν αφήνουν περιθώρια για τον Θεό ή την πίστη στη ζωή των ανθρώπων.
Ως εκ τούτου, ο εορτασμός θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που όχι μόνο η Ρωσία και η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θα αισθανθεί την αξία της πνευματικής παράδοσης της Ορθοδοξίας. Σαν το παράδειγμα της Ρωσίας, που αν και είναι ένα ισχυρό σύγχρονο κράτος, το οποίο διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις, ταυτόχρονα τροφοδοτείται από την πνευματική ενέργεια του Αγίου Όρους, αυτήν την ενέργεια που μπορεί να είναι πολύ πειστική για πολλούς Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διαφωνούν με επικίνδυνες αντι-θρησκευτικές και αντι-χριστιανικές τάσεις στη ζωή της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Στο Όρος θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας, και έτσι να εξουδετερωθούν οι κάθε λογής επικίνδυνες τάσεις στη Δύση και στην ευρωπαϊκή πολιτική, που σχετίζονται με την πίεση στον Άθω από τη σκοπιά της σύγχρονης φιλελεύθερης νομοθεσίας. Είναι απαραίτητο να τονίσω για άλλη μια φορά την ιδιαίτερη, τη συνεχιζόμενη σημασία του Αγίου Όρους με τον Χάρτη του, τις παραδόσεις, και την αυτονομία του Αγίου Όρους για την Ευρώπη και για τον κόσμο.
Έχουμε αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εορτασμών εντός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θρησκευτικά συνέδρια, ειδικά προγράμματα, σημαντικές εκδόσεις έργων. Θα πραγματοποιηθεί επιστημονικά συνέδρια, μαγνητοσκόπηση τηλεοπτικών εκπομπών, ταινιών που έχουν δημιουργηθεί από το σύνολο της ρωσικής σχολής Ολυμπιάδα με αφιερώματα στον Άγιο Όρος.
Η ρωσική κυβέρνηση θα συμμετέχει επίσης σε αυτή τη γιορτή. Με άλλα λόγια, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ημερομηνία αυτή, προκειμένου να οργώσουμε βαθιά την πίστη μας.
Μαζί, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να συνειδητοποιήσουν τις μεγάλες δυνατότητες του Ιεραποστολικού Άθω, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει για την έγκριση της Ορθοδοξίας, όχι μόνο στους χώρους της Αγίας Ρωσίας, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο”
Με τη σειρά τους, οι εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη για τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι στο Άγιον Όρος εκτιμουν την μακραίωνη σχέση με τη Ρωσία και έχουν την διάθεση να κάνουν τα πάντα για να την ενισχύσουν περαιτέρω.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα της προετοιμασίας για τον εορτασμό της επετείου, που έχει προγραμματιστεί για το 2016.