Το πολυαγαπημένο περιοδικό «Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ», τεύχος Οκτωβρίου 2019, φιλοξενεί την ιστορία του π. Γεωργίου από το Άγιον Όρος, ο οποίος, παρότι επαινέθηκε για τις ενέργειες του κατά την περίοδο της Κατοχής (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος), δεν αποδέχτηκε τη μεγάλη αποζημίωση και τη σημαντική σύνταξη εκ μέρους της κυβερνήσεως της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και επέστρεψε ταχυδρομικώς στη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ τα μετάλλια που του είχε απονείμει η Μ. Βρετανία λόγω των γεγονότων της Κύπρου (1955-59 ΕΟΚΑ Α’).
Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει το περιοδικό:
Την περίοδο της κατοχής ο μοναχός Γεώργιος περιέθαλψε στο Άγιον Όρος φυγάδες Έλληνες και Νεοζηλανδούς από το καθεστώς των Ναζί, που είχαν καταφύγει εκεί. Προδόθηκε από έναν Ρουμάνο λαικό, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Γερμανούς. Τον πήγαν στις φυλακές του Επταπυργίου Θεσσαλονίκης, όπου αρρώστησε από ελονοσία. Τον μετέφεραν στο αναρρωτήριο και τον παράτησαν, έκανε ψηλό πυρετό και έπεσε σε κώμα. Φυλακισμένοι μαζί του ήταν και τρεις άλλοι μοναχοί, που μεταφέρθηκαν αργότερα στο Άουσβιτς. Ξαφνικά ένα βράδυ συνήλθε θαυματουργικά και είπε στους άλλους ότι τον επισκέφθηκε ένας Άγιος από το Μοναστήρι του, τη Μονή Αγίου Παύλου, που του είπε να πηδήξει από το παράθυρο και να επιστρέψει μα τα πόδια στο Όρος όπως και έκανε. Πήδηξε από τον 3ο όροφο χωρίς να πάθει τίποτε.
Πριν φτάσει στο Όρος, συνάντησε τον Ρουμάνο που τον πρόδωσε, τον αφόπλισε, καθώς προσπάθησε εκείνος να βγάλει όπλο, και τον άφησε ελεύθερο. Στη συνέχεια υπηρέτησε το μοναστήρι ταπεινά σε πολλές θέσεις.
Μετά το τέλος του πολέμου δεν αποδέχτηκε τη μεγάλη αποζημίωση και τη σημαντική σύνταξη που του προσέφερε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας για την προσφορά του και ειδικά για τη διάσωση και βοήθεια που προσέφερε στον Νεοζηλανδό Sandy Thomas, του οποίου η περιπέτεια έγινε βιβλίο το 1953 και πούλησε 500 χιλιάδες αντίτυπα σε πολλές γλώσσες.
[irp posts=”532435″ name=”Τα έργα στο Αγιο Ορος επιθεώρησε ο Θεόδωρος Καράογλου”]
Το 1959 ο μοναχός Γεώργιος επέστρεψε ταχυδρομικώς στη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ τα μετάλλια που του είχε απονείμει η Μ. Βρετανία, λόγω των γεγονότων της Κύπρου (1955-59 ΕΟΚΑ Α ́)!
Επειδή όλη του τη ζωή έκανε το καθήκον του ως μοναχός, Χριστού διάκονος και Έλληνας, γι αυτό 60 χρόνια μετά ξανά εμείς τον τιμούμε.
Από το περιοδικό «Η Δράση μας» τεύχος Οκτωβρίου 2019