Την Ιερά Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Οσίου Ξενοφώντος, αφιερωμένη στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, απεικονίζουν τα νέα γραμματόσημα – φεγιέ των ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε. που θα κυκλοφορήσουν στις 20 Οκτωβρίου 2019, προβάλλοντας την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων του νέου καθολικού της Ιεράς Μονής.
Μία Ιερά Μονή με μακραίωνη ιστορία, που ξεκινά από το 998 και ζωντανεύει μέσα στις μοναδικές τοιχογραφίες, τις θαυματουργές εικόνες, τα απαράμιλλης τέχνης τέμπλα, τα μοναδικά κειμήλια που φυλάσσονται στα σκευοφυλάκια της και την πλούσια βιβλιοθήκη της με πλήθος σπάνιων βιβλίων και χειρόγραφων.
Για την ιστορία της, οι μοναχοί της Ι.Μ. Ξενοφώντος μας πληροφορούν αναλυτικότερα:
«Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους έχει δύο Καθολικά το αρχαίο, του 10ου αιώνος, και το νέο, του 19ου αιώνος, όπου καθημερινώς τελούνται οι λειτουργικές Συνάξεις της Αδελφότητος και των προσκυνητών.
Ο ναός, όπως και όλα τα αγιορείτικα Καθολικά, ακολουθεί τον αθωνικό τύπο, πρόκειται δηλαδή για έναν σύνθετο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με χορούς, μεγάλη κιονοστήρικτη λιτή, και εξωνάρθηκα.
Άρχισε να κτίζεται το έτος 1819, λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση, όπως μαρτυρούν επιγραφές στους εξωτερικούς τοίχους του, ως καρπός μιάς πνευματικής ακμής και ανάπτυξης που γνώρισε η Μονή, με αφετηρία την κοινοβιοποίησή της το 1784, υπό τον ηγούμενο Παΐσιο τον κοινοβιάρχη, από την νήσο Λέσβο.
[irp posts=”526632″ name=”Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Άγιον Όρος – Υποδοχή στην Μονή Ξενοφώντος”]
Στην υλοποίηση του έργου, συνέβαλε ουσιαστικά και ο Μητροπολίτης πρώην Σαμακοβίου Φιλόθεος, που εγκαταβίωνε τότε στην Μονή.
Το 1821, λόγω των δυσμενών πολιτικών συνθηκών, το έργο ανακόπηκε, πριν την ολοκλήρωση της επικαλυπτικής θολοδομίας, και συνεχίστηκε το 1833. Με την ολοκλήρωση των τρούλων, έγινε και η επικάλυψη με μολύβι και σχιστόπλακες, τα έτη 1838 και 1839.
Το νέο Καθολικό του Αγίου Γεωργίου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, με την ποιότητα και το μέγεθός του, ως το μεγαλύτερο Καθολικό των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, αλλά και με το ιστορικό της κατασκευής του, προσφέρει πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία στην έρευνα της αγιορείτικης μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος
21.6.2019»
Οι συλλέκτες φιλοτελιστές θα έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με τη σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, καθώς και με την Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα στο προσωρινό Ταχυδρομικό Κατάστημα που θα λειτουργήσει εντός της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, αρκεί να έχουν επικολλημένα στα αντικείμενά τους, γραμματόσημα της σειράς που να καλύπτουν την πρώτη μονάδα βάρους εσωτερικού (0,72€).
Οι πελάτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το προσωρινό Ταχυδρομικό Κατάστημα, θα μπορούν να αποστέλλουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα προς σφράγιση, ατελώς, και εντός συλλεκτικού φακέλου, στη Διεύθυνση Φιλοτελισμού, Αιόλου 100, 1ος όροφος, 101 88 ΑΘΗΝΑ, περιγράφοντας αναλυτικά τις επιθυμίες τους.