Άγιο Όρος-Στην καρδιά της αγιορείτικης κουζίνας βρίσκονται απλές αλλά εξαιρετικά γευστικές συνταγές, που αναδεικνύουν τα φυσικά υλικά της φύσης και τη σοφία των μοναχών του Αγίου Όρους.
Τα γλυκά του Αγίου Όρους δεν είναι μόνο γεύσεις, αλλά και παράδοση, που περνάει από γενιά σε γενιά, συνδυάζοντας τη λιτότητα με τη φροντίδα και την αγάπη για την τέχνη της μαγειρικής.
Αυτές οι συνταγές, αν και βασίζονται σε απλά υλικά, ξεχωρίζουν για την ένταση των γεύσεων και τις ιδιαίτερες παραδόσεις που τις συνοδεύουν. Από το κέικ με μέλι και καρύδια μέχρι τον κορμό σοκολάτας, κάθε συνταγή φέρει τη μοναδική σφραγίδα του Αγίου Όρους, όπου η ηρεμία και η πνευματικότητα αντικατοπτρίζονται και στην καθημερινή διατροφή των μοναχών.
Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση του Αγίου Όρους μέσα από αυτές τις συνταγές και αφήστε την αγάπη για τα γλυκά να γίνει μέρος της δικής σας παράδοσης.
Ακολουθούν δύο συνταγές για γλυκά από το Άγιο Όρος: ένα κέικ και ένας κορμός σοκολάτας, που είναι χαρακτηριστικά για την αγιορείτικη κουζίνα που σας παραθέτει το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
1. Αγιορείτικο Κέικ με Καρύδια και Μέλι
Ένα παραδοσιακό κέικ, πλούσιο σε γεύση και αρώματα, με τη γλυκύτητα του μελιού και την τραγανότητα των καρυδιών.
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι καρύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι βανίλια
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και αλείψτε μια φόρμα κέικ με λάδι ή βούτυρο.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέστε το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
- Στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, την κανέλα, τη σόδα και το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
- Ρίξτε τα καρύδια και ανακατέψτε ξανά.
- Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει για λίγο πριν το σερβίρετε.
2. Αγιορείτικος Κορμός Σοκολάτας με Κρέμα
Αυτός ο κορμός σοκολάτας είναι εύκολος στην προετοιμασία και ιδανικός για να απολαύσετε κάτι γλυκό και γεμάτο σοκολατένια γεύση.
Υλικά:
- 200 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια (ψιλοκομμένα)
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Λιώστε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια λείο μείγμα.
- Σπάστε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες (αν χρησιμοποιείτε).
- Ρίξτε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τα μπισκότα και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθούν όλα τα υλικά.
- Βάλτε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και σχηματίστε έναν κορμό.
- Τοποθετήστε τον στον καταψύκτη για τουλάχιστον 2 ώρες για να παγώσει και να σφίξει.
- Αφαιρέστε τον από τον καταψύκτη και κόψτε σε φέτες για να σερβίρετε.
Αυτές οι συνταγές είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικές για την αγιορείτικη κουζίνα, συνδυάζοντας απλά και φυσικά υλικά με γλυκές και αρωματικές γεύσεις.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου