ΔΙΑΜΟΝΗΤΗΡΙΟ –ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
Για να επισκεφθείς το Αγιο Ορος πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσεις το λεγόμενο διαμονητήριο.
Τηλέφωνο για έκδοση Διαμονητηρίων (πρωινές ώρες) 2310.252575, FAX:2310.222424, γραφείο Ιεράς Επιστασίας Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη. Η δήλωση πρέπει να γίνει τουλάχιστον 2 μήνες πιο μπροστά, και κατόπιν να ενημερώσετε τηλεφωνικά ή με ΦΑΧ, τις Μονές ή τις Σκήτες. που θέλετε να επισκεφθείτε.Ορισμένες Μονές δέχονται προσκηνητές χωρίς να χρειαστεί ενημέρωση.
Η διαμονή συνολικά είναι για 4 ημέρες, 1 ημέρα σε κάθε τόπο που θα επισκέπτεστε. Το διαμονητήριο το παραλαμβάνετε απο το γραφείο προσλυνητών στην Ουρανούπολη. Η είσοδος στο Όρος για αλλοδαπούς επισκέπτες γίνεται μέσω της Πρεσβείας της Χώρας τους ή το αντίστοιχο προξενείο στην Θεσσαλονίκη.
Το Άγιο Όρος είναι ένας ευλογημένος τόπος που συνδυάζει τις αρετές της πνευματικής ζωής και την ομορφιά του αισθητού, υλικού κόσμου. Εκεί βρίσκεται και το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού. Το Άγιο Όρος αποτελεί «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» εντός της Ελλάδας, (ίσως μοναδική στον κόσμο, με εξαίρεση την κοσμική Λάσα του Θιβέτ). Είναι δηλαδή αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία.
Περιλαμβάνει είκοσι Ιερές Μονές και άλλα μοναστικά ιδρύματα και ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία».
Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Θεωρείται από τα σημαντικότερα τμήματα της Ευρώπης και της Ανατολικής Εκκλησίας, λόγω της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας αυτού, ως ακόμη και κέντρου διατήρησης και συντήρησης πλούσιου υλικού, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται «καταφύγιο» και «μουσείο» μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων.
Τα Μοναστικά ιδρύματα του Αγίου Όρους διακρίνονται σε έξι τάξεις: τις Ιερές Μονές, τις Σκήτες, τα Κελιά, τις Καλύβες, τα Καθίσματα και τα Ησυχαστήρια. Το Άγιο Όρος συνίσταται από είκοσι ιερές, κυριαρχικές, βασιλικές, πατριαρχικές και σταυροπηγιακές μονές.
Στη χερσόνησο του Άθω, σύμφωνα με την παλαιά βυζαντινή τάξη, απαγορεύεται η είσοδος γυναικών. Ὁ περιορισμός αυτός έχει πνευματική βάση στην παρθενία των μοναχών και την αφιέρωση του Όρους στην Παναγία. Ονομάζεται «άβατον» και ισχύει από την αρχή της σύστασης της ιδιόρρυθμης πολιτείας.
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΩ
Επίσκεψη στο Άγιο Όρος επιτρέπεται, σύμφωνα με το Τυπικό της μοναστικής πολιτείας, μόνο στους άντρες. Οι επισκέπτες οφείλουν, αρκετές μέρες πριν από την επίσκεψη τους, να τηλεφωνήσουν στα γραφεί του Αγίου Όρους (Γραφείο Προσκυνητών) στη Θεσσαλονίκη για να κλείσουν θέση και να πάρουν έναν κωδικό αριθμό. Ὁ αριθμός αυτός (που αναγράφεται στο «Διαμονητήριο») είναι απαραίτητος, μιας και είναι περιορισμένος ὁ αριθμός των επισκεπτών (120) πού επιτρέπονται ανά μέρα. Το γραφείο του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη είναι ανοικτό από τις 8:30 εως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 εως τις 12:00.
Για να μπορέσετε να επισκεφτείτε το Άγιο Όρος θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσετε μία άδεια εισόδου και ένα «Διαμονητήριο» στο όνομά σας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τηλεφωνείτε στο ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ στη Θεσσαλονίκη, ΤΗΛ.: +30 2310 252575. (Εγνατίας 109, Θεσσαλονίκη). Η ισχύς των εγγράφων αυτών διαρκεί το πολύ 4 ημέρες!
Το γραφείο είναι ανοικτό από τις 8:30 ως τις 14:00, και το Σάββατο από τις 10:00 ως τις 12:00. Καλό είναι να κλείσετε έγκαιρα την άδεια εισόδου, (ακόμα και ένα ή δύο μήνες νωρίτερα) γιατί ο αριθμός των προσκυνητών είναι περιορισμένος κάθε μέρα (εκατόν είκοσι πρόσωπα).
Θα σας ζητηθούν τα ακριβή στοιχεία της ταυτότητάς σας, ενώ επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων και να δηλώσετε ποια/ποιες από τις Ιερές Μονές πρόκειται να επισκεφτείτε. Οπότε, καλό θα ήταν από πριν να έχετε κάνει μια επικοινωνία με τις Ιερές Μονές, για το που θα μπορούσατε να μείνετε.
Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιο Όρος πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα Διαμονητήρια τους. Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Άγιου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εδώ πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση (ΤΗΛ.: +30 23770 71421).
Ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες χρειάζονται επίσης:
-> Συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας τους στην Αθήνα ή από το αντίστοιχο προξενείο της Θεσσαλονίκης.
-> Άδεια εισόδου στο Όρος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αθήνας (Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων) ή από το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων).
-> Διαβατήριο.
Πάνω στο διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός του αριθμός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση που ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το καΐκι που τους πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους.
Από εκεί μπορούν να επισκεφθούν τις μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας. Για τις άλλες μονές θα πρέπει να κατέβουν στη μονή Ιβήρων (3 ώρες με το καΐκι), από εκεί να πάνε στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο) και από εκεί στις μονές που επιθυμούν. Το δρομολόγιο της Ιερισσού γίνεται μόνο το καλοκαίρι.
Από την Ουρανούπολη ξεκινάει άλλο καραβάκι που πηγαίνει στην δεξιά πλευρά και κάνει στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου. Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και από εκεί στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο).
Πριν αναχωρήσουν οι επισκέπτες για το Άγιο Όρος πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν τα Διαμονητήριά τους (έγγραφο εισόδου). Αυτό γίνεται στην Ουρανούπολη, στα εκεί γραφεία του Αγίου Όρους (δεξιά από το λιμάνι). Εδώ πρέπει να βρίσκονται οι επισκέπτες τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση. Πάνω στο Διαμονητήριο αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, o κωδικός του αριθμός, ἡ ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής. Συνήθως ορίζονται 4 ημέρες αλλά σε περίπτωση πού ο επισκέπτης θελήσει να μείνει περισσότερες μπορεί να ζητήσει παράταση από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές.
Από την Ιερισσό οι επισκέπτες παίρνουν το καΐκι πού τούς πηγαίνει στην αριστερή πλευρά του Αγίου Όρους. Από εκεί μπορούν να επισκεφθούν τις μονές: Χιλανδαρίου, Εσφιγμένου, Βατοπεδίου, Παντοκράτορος, Σταυρονικήτα, Ιβήρων, Μεγίστης Λαύρας. Το δρομολόγιο της Ιερισσού γίνεται μόνο το καλοκαίρι. Από την Ουρανούπολη ξεκινάει άλλο καράβι πού πηγαίνει στη δεξιά πλευρά και κάνει στάση στις μονές: Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Γρηγορίου, Διονυσίου, Αγίου Παύλου. Για τις άλλες μονές οι επισκέπτες θα πρέπει να κατέβουν στο λιμάνι της Δάφνης (2 ώρες με το καραβάκι) και από εκεί στις Καρυές (μισή ώρα με το λεωφορείο).
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Πρόθεμα 23770
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΦΑΞ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
ΙΕΡΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ 23770 23224 23770 23315 –
ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2310 252575 2310 222424 2310 252578
ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ 23770 71422 – –
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΙΣΣΟΥ 23770 22576 – –
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ 23770 22576 Ιερισσός
23770 23300 Δάφνη
23770 22666 Ουρανούπολης – –
Γραφείο Κίνησης Καρυών
23770 23266 (Mini Bus)
– –
ΚΤΕΛ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ
Προς ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ – ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
22.45 μ.μ. κάθε βράδυ, τηλ. 210 5150025, τηλ. κέντρο: 210 5124910
ΑΠΟ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ
Προς Αθήνα 14:15
ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προς Αθήνα 17:30 & 23:00
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΗΛ: 2310 555777
ΜΟΥΔΑΝΙΑ – ΤΗΛ: 23730 21228
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ -ΤΗΛ: 23710 22309
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΘΗΝΑ
Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε οδικώς (με το αυτοκίνητο τους ἥ με λεωφορείο) από τη Θεσσαλονίκη έως την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα ἤ την Ουρανούπολη. Ἡ διαδρομή είναι περίπου 140 χιλιόμετρα. Υπάρχουν και απευθείας συνδέσεις λεωφορείων ΚΤΕΛ από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με την Ουρανούπολη, για να μπείτε στο Άγιο Όρος. Οι πόλεις είναι τουριστικές, πού σημαίνει ότι υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα, ξενοδοχεία αλλά και πάρκινκ για τα αυτοκίνητα. (Τα μόνα αυτοκίνητα πού επιτρέπονται στο Άγιο Όρος είναι αυτά των μονών και των εργατών πού δουλεύουν σ’ αυτές). Έτσι οι επισκέπτες θα πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητα τους στην πόλη.
Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος γίνεται με τρεις τρόπους: με Ferry Boat, ταχύπλοο και πλοίο. Θα βρείτε τα δρομολόγια και τις γραμμές τους αναλυτικά στην επόμενη ενότητα.
Για να ταξιδεύσετε με το ταχύπλοο των 08:00 πρέπει να αναχωρήσετε από την Θεσσαλονίκη με το λεωφορείο των 05:30.
Για να ταξιδεύσετε με το ταχύπλοο των 11:45 πρέπει να αναχωρήσετε από την Θεσσαλονίκη με το λεωφορείο των 08:30
Βγαίνοντας από το Άγιο Όρος στην Ουρανούπολη με το ταχύπλοο στις 11:40 θα ταξιδεύσετε προς την Θεσσαλονίκη με το λεωφορείο των 13:00.
Βγαίνοντας από το Άγιο Όρος στην Ουρανούπολη με το ταχύπλοο στις 15:30 θα ταξιδεύσετε προς την Θεσσαλονίκη με το λεωφορείο των 16:15.
Την Κυριακή βγαίνοντας από το Άγιο Όρος στην Ουρανούπολη με το ταχύπλοο στις 14:00 θα ταξιδεύσετε προς την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με τα λεωφορεία των 14:15.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ FERRY BOAT, ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΆΓΙΟ ΌΡΟΣ
FERRY BOAT: ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ
ΤΑΧΥΠΛΟΟ: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ
FERRY BOAT: ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ
ΤΑΧΥΠΛΟΟ «ΜΙΚΡΑ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ»
ΤΑΞΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ (ΤΑΧΥΠΛΟΑ)
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ
ΑΦΙΞΗ ΔΑΦΝΗ
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΔΑΦΝΗ ΑΦΙΞΗ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ
09:45 12:00 12:10 14:15
* Στην άφιξη σας Ουρανούπολη το πλοίο έχει ανταπόκριση το λεωφορείο για Θεσσαλονίκη
** Στην διαδρομή σταματάει σε όλες τις Ι. Μονές μέχρι τη Δάφνη.
Το Ferry Boat, Άγιος Παντελεήμων, έχει ανταπόκριση με τα λεωφορεία προς Θεσσαλονίκη & Αθήνα. Σε περίπτωση που καθυστέρηση το πλοίο τα λεωφορεία περιμένουν.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το Ferry Boat – Άγιος Παντελεήμων 6974060748 -Πληροφορίες και από: mountathos-eshop.com