Το Ιερό προσκύνημα του Οσίου Κυρ Ιωάννου του Ξένου ανακαινίστηκε πλήρως με την επίβλεψη της 28ης ΕΒΑ, δαπάνες ευλαβών δωρητών και της τοπικής Εκκλησίας.
Πρόκειται περί του τόπου ασκήσεως και κοιμήσεως του Οσίου Ιωάννου του Ξένου, όπου και ο τάφος του, που ευρίσκεται στην Δυτική άκρη της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή Καβούσι Πλατάνου (Φαλάσαρνα) της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.
Χρονολογείται από τον 10ο αιώνα καθώς ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος, γεννημένος στο Σίβα της Μεσαράς, μετά την καταστροφική εποχή της Αραβοκρατίας στην Κρήτη (828-961), τις σφαγές και τους βίαιους εξισλαμισμούς και την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τον Νικηφόρο Φωκά (961), αναλαμβάνει ιεραποστολική δράση και τα βήματα του τον οδηγούν στον τόπο αυτό, τον οποίο επιλέγει ως τόπο ασκήσεως και κοιμήσεως του.
Θεωρείται συνεχιστής της Ιεραποστολικής δράσεως του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου και του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε.
Πρόκειται περί μεγάλης Εκκλησιαστικής μορφής καθώς επανευαγγελίζει τους Κρήτες, κυρίως της Δυτικής Κρήτης, όπου και έδρασε ιεραποστολικά.
Κτίζει Ναούς και Μονές, αφιερώνει την ζωή του στην διάδοση του Ευαγγελίου, την εμπέδωση της εθνικοθρησκευτικής συνειδήσεως και την οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής και του μοναχικού βίου στην Δυτική Κρήτη.
Ο Όσιος Ιωάννης, εκτός από μεγάλος Ιεραπόστολος, υπήρξε και γνώστης της Χριστιανικής φιλοσοφίας.
Δεν ήταν μόνο μεθοδικός και πρακτικός, αλλά και λόγιος, καθώς συνέγραψε ομιλίες στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, όπως επίσης πιθανώς να ήταν υμνογράφος και μεταφραστής έργων του Αριστοτέλους.
Γι’ αυτό και εγκωμιάζεται από τους υμνογράφους ως «σοφός, πάνσοφος, μέγας φωστήρ, θεοφόρος, νουνεχής, εμπειρότατος, φιλέρημος, ασκητών κλέος, οσίων καύχημα, Κρήτης το καύχημα».
Από τα λείψανα του σώζεται η Αγία Κάρα του, η οποία φυλάσσεται σε Εκκλησία που φέρει το όνομα του στην Ενορία Τσουρουνιανών της Μητροπόλεως Κισάμου.
Η Τιμία Κάρα του μεταφέρθηκε την παραμονή της μνήμης του, 19 Σεπτεμβρίου, στο Ιερό ετούτο προσκύνημα του οποίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος τέλεσε τα Θυρανοίξια.
Ακολούθησε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, (παραπλεύρως του τάφου του Οσίου) χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, ο οποίος προεξήρχε και στην Θεία Λειτουργία της κυριωνύμου ημέρας.
Πλήθος πιστών από την Δυτική Κρήτη μετείχε στις Ιερές Ακολουθίες του διημέρου.
Όπως σημείωσε ο Ποιμενάρχης της περιοχής κ. Αμφιλόχιος: «η ανακαίνισης του Ιερού Προσκυνήματος είναι ιστορικής σημασίας και αξίας καθώς σε εποχές ένδειας και πνευματικής πενίας όπως οι σημερινές, οι τόποι τούτοι μαρτυρούν τον πλούτο μας, τις ρίζες μας, την αξία μας ως Γένος Ρωμιών, τον λόγο της υπάρξεως μας», ευχαρίστησε δε τον Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο για την ευλογητική του παρουσία και την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς, όπως είπε ο Σεβ. Κισάμου, εκ της δικής του Αρχιερατικής Περιφερείας έλκει την καταγωγή του ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γορτύνης κ. Μακάριος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση του, καθώς όπως ανέφερε ήταν η πρώτη φορά που προσκύνησε τον τόπο ασκήσεως και κοιμήσεως του Όσιου Ιωάννου, ως και τον τάφο του και ευχήθηκε η βιωτή του να λειτουργεί ως πρότυπο ζωής.