Πανήγυρη του πολιούχου της Βέροιας Οσίου Αντωνίου
Το απόγευμα της Τετάρτης 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό οσίου Αντωνίου του νέου, πολιούχου Βεροίας, ο πανηγυρικός εσπερινός της θερινής πανηγύρεως.
Χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.
Νωρίτερα ο σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος και οι πιστοί υποδέχθηκαν τον Τίμιο Σταυρό από την Παναγία Σουμελά, που όπως κάθε χρόνο συμπανηγυρίζει με τον πολιούχο της Βέροιας, λόγω της αυριανής τελετής της προόδου του Τιμίου Σταυρού.
Μετά το πέρας του εσπερινού έγινε λιτανεία στους δρόμους της πόλεως. Σήμερα το πρωί ο σεβασμιώτατος θα τελέσει αρχιερατική θεία λειτουργία ενώ απόψε το βράδυ θα τελεστεί αγρυπνία.
Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε:««Οι του βίου τοις κυμασι θαλαττεύοντες ανθρωποι, παθημάτων ζάλη τε κυμαινόμενοι, ως εις ολκάδα σωτήριον, το ξύλον το τίμιον, καταφύγομεν πιστώς και σιγήσει τα κύματα», έψαλλε απόψε η Εκκλησία μας επί τη αυριανή εορτή της προοδου του τιμίου Σταυρού, της τιμητικής εξόδου του δηλαδή από το Σκευοφυλάκειο της Μεγάλης Εκκλησίας και της περιφοράς του στην Κωνσταντινούπολη εις ανάμνηση της σωτηρίας της Πόλεως από τον βαρβαρικό κίνδυνο.
Η προστασία όμως των κατοίκων της Κωνσταντινουπόλεως διά της χάριτος του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού δεν ειναι, αδελφοί μου, ένα μεμονωμενο περιστατικό στην ιστορία της ανθρωπότητος και της Εκκλησίας μας. Γιατί ο Σταυρός του Χριστού είναι το ακατανίκητο όπλο όλων των χριστιανών, είναι το φυγαδευτήριο των δαιμόνων, είναι η σκεπη και η προστασία όλων των ευσεβών, ειναι, όπως λέγει σήμερα ο ιερός υμνογράφος, η σωτήριος ολκάς μέσα στην οποία μπορούν να καταφύγουν όλοι οι ανθρωποι που διαπλέουν το τρικυμισμένο πέλαγος της ζωής και να αναπαυθούν από τη φουρτούνα, να συνέλθουν από την ταραχή, να γαληνεύσουν από τον κλύδωνα και να καταλήξουν εν τέλει στη σωτηρία.
Αν αναζητήσουμε παραδείγματα για να διαπιστώσουμε την αλήθεια του πράγματος, θα βρούμε, αδελφοί μου, αναρίθμητα μέσα στη ζωή της Εκκλησίας μας και στη ζωή των αγίων μας, με πρώτη τη ζωή του πολιούχου μας οσίου Αντωνίου του νεου του Βεροιέως, τον οποίο τιμούμε αύριο μαζί με τον τίμιο Σταυρο και τους αγίους Μακκαβαίους.
Ο Χριστός δεν μας έδωσε μόνο εντολή να σηκώσουμε τον σταυρό μας, εάν θέλουμε να τον ακολουθήσουμε, αλλα μας έδωσε και τον δικό του Σταυρό. Όχι για να μας προσθέτει βάρος, αλλά για να μας απαλλάσσει από τον κλυδωνα των παθών και των πειρασμών, για να είναι το καταφύγιο και η προστασία μας, για να είναι η δύναμή μας και η ελπίδα μας.
Με τη δύναμη του Σταυρού κατόρθωσε ο όσιος Αντώνιος να αντιπαλαίσει τους δαίμονες που με διάφορες μορφές εμφανιζόταν ενώπιόν του στις ώρες της προσευχής και της ασκήσεως στη Σκήτη της Βεροίας και προσπαθούσαν άλλοτε να του αποσπάσουν την προσοχή, άλλοτε να του ταράξουν την ηρεμία και να τον τρομοκρατήσουν, άλλοτε να τον εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει την ησυχία και τη μόνωση του ερημητηρίου του.
Ο όσιος Αντώνιος επικαλείτο όμως τη δυναμη και την προστασία του τιμίου Σταυρού και με αυτήν κατόρθωνε να εκδιώκει τα πονηρά πνεύματα και να προάγεται στην αρετή και την αγιότητα· κατόρθωνε να παραμένει σωος από τις πολυποίκιλες τρικυμίες του ασκητικού του βίου και να φθάσει εν τέλει στο γαληνιο λιμάνι της βασιλείας του Θεού.
Όμως, αδελφοί μου, όπως ο όσιος Αντώνιος κατόρθωσε να διαπερασει το μέγα και τρικυμιώδες πέλαγο της ασκητικής ζωής με τη βοήθεια του τιμίου Σταυρού χωρίς να ναυαγήσει, μπορούμε και εμείς να το επιχειρησουμε.
Γιατί ποιός από εμάς δεν αισθάνεται στην καθημερινή του ζωή, την προσωπική και την οικογενειακή, την πνευματική και την επαγγελματική να τον περικυκλώνουν τα κυματα των πειρασμων, των προβλημάτων και των δυσκολιών; Ποιός από εμάς δεν νιώθει συχνά να κλυδωνίζεται το σκάφος της υπάρξεως του από όσα αντιμετωπίζει και να ζαλίζεται ενώπιον του όγκου των θεμάτων που έχει να αντιμετωπίσει; Όλοι ζούμε αυτή τη ζάλη και όλοι αισθανόμαστε, αλλοι σε μικροτερο και αλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό την τρικυμία μεσα στο πέλαγος της ζωης μας, και φοβόμαστε για τις εξελίξεις, και αγωνιούμε για τη ζωή μας.
Όμως, αδελφοί μου, δεν είμαστε μόνοι, δεν είμαστε αβοήθητοι σ᾽ αυτό το ταξίδι. Έχουμε την ισχυρή και ακαταίσχυντη προστασία του τιμίου Σταυρού, έχουμε τη σωτήριο ολκάδα του, εντός της οποίας μπορούμε να επιβιβασθούμε για να μην ναυαγήσουμε. Έχουμε τη χάρη και τη μεσιτεία του συμπολιτου και πολιούχου μας αγίου Αντωνίου, τον οποίο τιμουμε αύριο, αλλά και της αγίας Σολομωνής και των επτά Μακκαβαίων παίδων που εορταζουμε και τιμούμε μαζι με τον πολιουχο μας. Ας επικαλούμεθα, λοιπόν, τον τίμιο Σταυρό και τους αγίους μας, για να μας στηρίξουν στο μεγάλο και δυσκολο ταξίδι της ζωής μας και να μας απαλλάξουν από τη ζαλη των παθών και των πειρασμών, ώστε να αξιωθούμε και εμείς να φθάσουμε στο ποθητό τέρμα, στην αιώνια μακαριότητα της βασιλείας των ουρανών».