Χάρητι Θεού για ακόμη μια χρονιά, η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας το διήμερο 22-23 Ιουνίου τίμησε την μνήμη του τοπικού Αγίου Βαρβάρου, με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα, στον τόπο όπου ασκήτεψε και εκοιμήθη ο Άγιος, πλησίον του χωριού Τρύφος Ξηρομέρου.
Την παραμονή της εορτής Σάββατο 22 Ιουνίου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας όπου χοροστάτησε και ομίλησε επικαίρως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμας αναφερόμενος στον βίο και ειδικότερα στη μετάνοια του Αγίου.
Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι ο Άγιος Βάρβαρος ενώ ήταν πειρατής και έσπερνε παντού το φόβο, την απειλή, την αρπαγή, τον θάνατο, έγινε άγιος, πράος, ειρηνικός «ωφέλιμος προς πάντα». Πως έγινε; Από τη στιγμή που γνώρισε τον Χριστό, αναμορφώθηκε, ανακαινίσθηκε, μεταμορφώθηκε. Έγινε ο μεγάλος ασκητής του Ξηρομέρου, ο διδάσκαλος της μετάνοιας και προστάτης της περιοχής. Σήμερα ζούμε εποχή κατά την οποία η κακία, η αδικία, η εγκληματικότητα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά. Φοβόμαστε το κατάντημα της κοινωνίας μας. Αντί να φοβόμαστε, να φροντίσουμε να εδραιώσουμε τον Χριστό στις καρδιές μας, στην οικογένειά μας, στα παιδιά μας, στην κοινωνία μας. Τότε θα αφανισθούν οι εγκληματίες και οι άγιοι θα στολίζουν και θα σώζουν τον τόπο μας.
Το πρωί της εορτής 23 Ιουνίου –που φέτος ήταν Κυριακή της Πεντηκοστής- τελέσθηκε Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος ιερουργούντος του ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Μακαρίου Αντωνοπούλου και στην συνέχεια τελέσθηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας μετά το πέρας του οποίου, ακολούθησε σύντομη λιτανευτική πομπή ως τον τάφο του Αγίου και τελέσθηκε Αρτοκλασία. Πλήθος πιστών από κάθε γεωγραφικό σημείο της Ιεράς Μητροπόλεως προσέτρεξαν και φέτος να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Βαρβάρου και να πάρουν την χάρη και την ευλογία του.
Ο Όσιος Βάρβαρος ανήκε, σύμφωνα με το Συναξάρι του, σε ληστρική ομάδα Αράβων, η οποία επέδραμε στη νότια Ήπειρο και την Αιτωλία επί του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Τραυλού (820–829 μ.Χ.). Σε κάποια σύγκρουση οι σύντροφοί του φονεύθηκαν και επέζησε μόνον ο Βάρβαρος. Περιπλανώμενος στην περιοχή, εισήλθε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο όρος Νύσσα, όπου λειτουργούσε ένας ευλαβής ιερέας. Εκεί αξιώθηκε θείου οράματος που τον συγκλόνισε και τον έκανε να αλλάξει τη ζωή του και να βαπτιστεί. Έζησε με αυστηρή άσκηση. Κάποια νύχτα ένας κυνηγός τον φόνευσε κατά λάθος, νομίζοντας ότι είναι θηρίο.
Ο Άγιος Βάρβαρος ετάφη στον τόπο της ασκήσεώς του και ο Θεὸς τον αντιδόξασε αμέσως με σημεία και θαύματα, καθὼς και με ροὴ Μύρου απὸ το μνήμα του. Οι κάτοικοι του χωριού Τρύφου Ξηρομέρου έκτισαν Ναό προς τιμήν του Αγίου. Το 1878 έγινε η ανακάλυψη του απηρχαιωμένου ναού, ο οποίος ήταν κτισμένος από ογκώδεις λίθους και με πολλή τέχνη λαξευμένος. Ο Ναός που σώζεται μέχρι σήμερα είναι μεταγενέστερος, απλός, αλλά και μικρός. Όραμα αλλά και στόχος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά είναι να κτιστεί σύντομα περικαλλής Ιερός Ναός αντάξιος του Αγίου στον τόπο αυτόν της κοιμήσεως του Αγίου.