ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Με θερμά λόγια και προσευχή αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος εκοιμήθη πρόσφατα, κατά την προσφώνησή του προς ομάδα αγγλικανών και ρωμαιοκαθολικών προσκυνητών από τη Μεγάλη Βρετανία, ανάμεσά τους επίσκοποι και κληρικοί. Ο Πατριάρχης ανέφερε:
Ρεπορτάζ Γιάννης Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
«Προσευχόμεθα να εκλεγεί ένας άξιος διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου για να συνεχίσουμε τις οικουμενικές σχέσεις, τον διάλογο που αρχίσαμε εδώ και μερικές δεκαετίες, όπως και με την αγγλικανική κοινωνία».
Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του vimorthodoxias.gr, ήχησε ως κάλεσμα ενότητας, με τον Βαρθολομαίο να εκφράζει την ελπίδα πως ο επόμενος Ποντίφικας θα ακολουθήσει το οικουμενικό πνεύμα του προκατόχου του.
Το κοινό Πάσχα των Χριστιανών: Το όραμα που έμεινε ανολοκλήρωτο
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πατριάρχης στο ζήτημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα από όλους τους Χριστιανούς, ένα όραμα που προωθούσε από κοινού με τον Πάπα Φραγκίσκο:
«Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας δεν πρόφτασαν να ολοκληρωθούν, αλλά έχουμε πάντοτε μία ελπίδα ότι και ο νέος Πάπας θα είναι θετικός, όπως ήταν ο μακαριστός Φραγκίσκος», τόνισε.
Ο κοινός εορτασμός της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης αποτελεί πάγιο αίτημα της Ορθοδοξίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το οποίο βρίσκει πλέον ανταπόκριση και από την Αγία Έδρα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων της Ρώμης το τελευταίο διάστημα.
Σχέδιο ιστορικής επίσκεψης στη Νίκαια – Το μήνυμα των 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκάλυψε επίσης ότι είχε προγραμματιστεί κοινή προσκυνηματική επίσκεψη με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Νίκαια της Βιθυνίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ.). Η ιστορική αυτή επίσκεψη, η οποία θα σηματοδοτούσε μια συμβολική επιστροφή στις ρίζες της ενιαίας Εκκλησίας, αναβλήθηκε λόγω της κοίμησης του Πάπα, όμως η ελπίδα παραμένει ζωντανή.
«Τώρα ελπίζουμε ο διάδοχός του, ο νέος Πάπας Ρώμης, να θελήσει να πραγματοποιήσει το όνειρο του Φραγκίσκου», δήλωσε ο Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με την επίσημη παρουσία του νέου Πάπα στην Κωνσταντινούπολη κατά την εορτή του Αποστόλου Ανδρέα, προστάτη της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, στις 30 Νοεμβρίου.
Ο δρόμος της ενότητας συνεχίζεται παρά τις αντιδράσεις – Το Πατριαρχείο ως πυλώνας του οικουμενικού διαλόγου
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που επί δεκαετίες προωθεί με συνέπεια τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών, υπογράμμισε πως η ενότητα της Χριστιανοσύνης είναι όχι μόνο επιθυμία αλλά και ευθύνη όλων των πνευματικών ηγετών. Σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και πνευματικής σύγχυσης, ο διάλογος Ορθοδόξων και Καθολικών αποκτά βαρύνουσα σημασία.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει σταθερός θεσμικός άξονας της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και φάρος συνεννόησης με τη Δύση, ενώ το ενδιαφέρον για τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου είναι έκδηλο όχι μόνο στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και στην Ορθόδοξη Ανατολή.
Χρονολόγιο σχέσεων Πατριαρχείου – Αγίας Έδρας από το 1965 έως σήμερα
Παρακάτω είναι ένα χρονολόγιο των σχέσεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αγίας Έδρας, με έμφαση σε κομβικές στιγμές του οικουμενικού διαλόγου από το 1965 έως σήμερα:
1965 – Άρση των Αναθεμάτων
• Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ ανακοινώνουν την άρση των αμοιβαίων αναθεμάτων του 1054, θέτοντας ιστορικά τέλος στο Σχίσμα, σε πνευματικό επίπεδο.
• Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο βήμα συμφιλίωσης μετά από σχεδόν 1.000 χρόνια.
1979 – Ίδρυση της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου
• Επί Πατριάρχου Δημητρίου και Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, ιδρύεται η Διεθνής Μικτή Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων Εκκλησιών.
• Η πρώτη συνεδρίαση γίνεται στην Πάτρα το 1980.
1995 – Επίσκεψη Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Ρώμη
• Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, ενισχύοντας την πνευματική σχέση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.
• Ανταλλάσσονται θεολογικά δώρα και κοινοί λόγοι ενότητας.
2004 – Επαναπαράδοση ιερών λειψάνων
• Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ επιστρέφει στην Ορθοδοξία τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που είχαν μεταφερθεί στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της Δ΄ Σταυροφορίας (1204).
• Η χειρονομία αυτή θεωρείται ισχυρό μήνυμα συμφιλίωσης.
2006 – Πρώτη επίσκεψη Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην Κωνσταντινούπολη
• Ο Πάπας Βενέδικτος επισκέπτεται επίσημα το Φανάρι και συμμετέχει στον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα.
• Κοινή δήλωση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη σημασία της ενότητας των Εκκλησιών.
2014 – Συνάντηση Φραγκίσκου – Βαρθολομαίου στα Ιεροσόλυμα
• Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντώνται στα Ιεροσόλυμα, 50 χρόνια μετά τη συνάντηση Αθηναγόρα – Παύλου ΣΤ’.
• Εκδίδουν κοινή διακήρυξη για την ειρήνη, την ενότητα και την προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή.
2022 – Απόφαση για κοινό Πάσχα
• Ο Φραγκίσκος και ο Βαρθολομαίος ανακοινώνουν τη βούλησή τους για συγχρονισμό του Πάσχα από το 2025 και εξής, με ορατό στόχο την ενότητα στο μεγαλύτερο γεγονός της Χριστιανοσύνης.
2025 – Ελπίδα για επίσκεψη στη Νίκαια
• Προγραμματιζόταν κοινή επίσκεψη Πατριάρχη και Πάπα Φραγκίσκου στη Νίκαια της Βιθυνίας, για την επέτειο των 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, αλλά ο θάνατος του Πάπα ανέστειλε το σχέδιο.
• Ο Βαρθολομαίος εξέφρασε ελπίδα πως ο νέος Πάπας θα τιμήσει αυτήν την ιστορική σύμπραξη.