ΦΑΝΑΡΙ: Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και αδελφικής αγάπης, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε την Τρίτη της Διακαινησίμου, 22 Απριλίου 2025, πολυμελείς ομίλους Ρωμαιοκαθολικών Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και φοιτητών από την Ιταλία και την Αυστρία, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων συγκαταλέγονταν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιεπίσκοποι Bari και Bitonto, κ. Giuseppe Satriano, καθώς και Rossano και Cariati, κ. Maurizio Aloise. Οι Αρχιερείς συνοδεύονταν από κληρικούς, καθηγητές Ρωμαιοκαθολικών Θεολογικών Ινστιτούτων και πιστούς των επαρχιών τους. Παράλληλα, στο Φανάρι βρέθηκαν φοιτητές του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum, υπό την καθοδήγηση του Οσιολογιωτάτου π. Luca Bianchi, υπευθύνου για τις οικουμενικές σχέσεις, καθώς και καθηγητές και φοιτητές από το Ρωμαιοκαθολικό Ιερατικό Σεμινάριο της Βιέννης, με επικεφαλής τον Κοσμήτορα Οσιολ. κ. Richard Tatzreiter.
Ο Παναγιώτατος, μιλώντας στις γλώσσες των προσκεκλημένων – ιταλικά και γερμανικά – τους καλωσόρισε εγκάρδια και αδελφικά, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία τους σε αυτή τη χαρμόσυνη περίοδο της Αναστάσεως. Ωστόσο, η χαρά της συνάντησης συνοδεύτηκε από μια σκιά πένθους, καθώς ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην εκδημία του αειμνήστου Πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο χαρακτήρισε ως “αδελφό εν Χριστώ”, με τον οποίο “μοιραστήκαμε μια βαθιά φιλία και κοινό όραμα για την ενότητα των Εκκλησιών μας και το καλό της ανθρωπότητας”.
Υπενθύμισε τις κατ’ επανάληψη συναντήσεις και συνεργασίες τους – από τους Αγίους Τόπους το 2014 έως τη Λέσβο και τις κοινές τους παρεμβάσεις για το προσφυγικό, την ειρήνη και το περιβάλλον – τονίζοντας πως επρόκειτο να τον υποδεχθεί εντός του Μαΐου στη Νίκαια της Βιθυνίας, στο πλαίσιο της επετείου των 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο.
Η συνάντηση κορυφώθηκε με τη συγκινητική προσφορά ενός αντιγράφου του πασίγνωστου Codex Purpureus Rossanensis από τον Αρχιεπίσκοπο του Rossano. Πρόκειται για σπάνιο ελληνικό Ευαγγελιστάριο του 5ου-6ου αιώνα, το οποίο ο Παναγιώτατος είχε θαυμάσει κατά την επίσκεψή του στην Καλαβρία.
Η επίσκεψη των Ρωμαιοκαθολικών ομίλων στο Φανάρι ανέδειξε για ακόμη μια φορά τον διαρκή και ζωντανό διάλογο αγάπης και αλήθειας μεταξύ της Ορθοδοξίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αποτελεί πάντοτε πρωτεργάτη της ενότητας και της μαρτυρίας της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.