ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης χιλιάδων αγωγών για διεκδικήσεις αναδρομικών από επικουρικές, Δώρα και εισφορά αλληλεγγύης ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον e-ΕΦΚΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο για καταβολές σε περίπου 500.000 συνταξιούχους, που είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη μέχρι τον Ιούλιο του 2020.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Έκτακτη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Αναδρομικά 2025, πληρωμές στις συντάξεις Μαΐου και επιδόματα ΟΠΕΚΑ
News: Το εγχείρημα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και στοχεύει στη γρήγορη επίλυση εκκρεμοτήτων που λιμνάζουν εδώ και χρόνια.
Το νέο μοντέλο: μαζική διαχείριση, ομαδικές απόψεις, ταχύτερες αποφάσεις
Η καινοτομία του σχεδίου έγκειται στην ομαδοποίηση των αγωγών: κάθε φάκελος θα φέρει κοινή νομική άποψη του ΕΦΚΑ, κάτι που μέχρι σήμερα καθυστερούσε την εκδίκαση και προκαλούσε αλλεπάλληλες αναβολές. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2026, με την αποστολή των φακέλων στα Πρωτοδικεία. Έτσι, οι αποφάσεις –οι περισσότερες ευνοϊκές– αναμένεται να εκδοθούν σε εξάμηνο.
Οι τρεις βασικές κατηγορίες αναδρομικών
1. Αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση Δώρων: Αφορούν το διάστημα Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, με συνολικά ποσά από 768 έως 4.527 ευρώ ανάλογα με το επικουρικό ταμείο.
2. Αναδρομικά ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων): Αφορούν 23 μήνες (Φεβρουάριος 2017 – Δεκέμβριος 2018). Οι επιστροφές φτάνουν έως 8.556 ευρώ για απόστρατους και συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων, με εισφορές που παρακρατήθηκαν από κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
3. Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας: Παρότι καταργήθηκαν, κρίθηκαν αντισυνταγματικά, αλλά αναδρομικά τα διεκδικούν μόνον όσοι άσκησαν αγωγές πριν τις 31/07/2020.
Ποιοι μένουν εκτός
Συνταξιούχοι που δεν κατέθεσαν αγωγές μέχρι το 2020, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνονται στο νέο κύμα πληρωμών. Οι υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων εκείνης της περιόδου πως “όλοι θα πληρωθούν χωρίς αγωγή” αφορούσαν μόνο τις κύριες συντάξεις – αφήνοντας εκτός τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων. Ωστόσο, εξετάζεται αποζημίωση με 13η σύνταξη που θα κυμαίνεται από 500 έως 800 ευρώ και, αν αποφασιστεί, θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο με ορίζοντα μόνιμης εφαρμογής.
Οι πληρωμές των ΕΦΑΠΑΞ
Πέρα από τα αναδρομικά, σε εξέλιξη βρίσκεται και η απονομή εφάπαξ βοηθημάτων για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Ειδικά για συνταξιούχους Δημοσίου, Τραπεζών, ΔΕΚΟ και Ναυτικού, τα εφάπαξ καθυστερούσαν ακόμα και τρία χρόνια λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού στα πρώην ταμεία πρόνοιας. Πλέον, με την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ, οι εκκαθαρίσεις επιταχύνονται.
Τα ποσά εφάπαξ διαμορφώνονται ανάλογα με τις εισφορές και τα έτη ασφάλισης:
• Δημόσιοι υπάλληλοι: από 18.000 έως 30.000 ευρώ
• Τραπεζικοί και ΔΕΚΟ: από 22.000 έως 42.000 ευρώ
• Απόστρατοι: από 20.000 έως 36.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό και την προέλευση (στρατός, αστυνομία, πυροσβεστική)
Η χρηματοδότηση για τις πληρωμές προέρχεται τόσο από το ΑΚΑΓΕ όσο και από εισφορές που μεταφέρθηκαν στον ΕΦΚΑ μέσω ενοποίησης των πρώην ταμείων πρόνοιας. Οι καθυστερήσεις αναμένεται να εκλείψουν μέχρι τα τέλη του 2025, όταν όλα τα εφάπαξ θα καταβάλλονται εντός 6μήνου από την έκδοση της σύνταξης.
Αναλυτικά τα αναδρομικά (με Δώρα) για βασικά ταμεία:
• ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έως 4.527 ευρώ
• ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ: Έως 2.275 ευρώ
• ΔΗΜΟΣΙΟ: Έως 2.439 ευρώ
• ΝΑΤ – ΚΕΑΝ: Έως 2.014 ευρώ
• Αρτοποιών, Δικηγόρων, Εμποροϋπαλλήλων: Έως 2.134 ευρώ
Για τους απόστρατους, η επιστροφή από την ΕΑΣ κυμαίνεται από 1.104 έως 8.556 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και την κράτηση που επιβαλλόταν επί 23 μήνες. Οι πιο ευνοημένοι είναι όσοι είχαν υψηλές συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ, με κρατήσεις έως 372 ευρώ μηνιαίως.
Το επόμενο βήμα: επίσπευση και απονομή δικαιοσύνης
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το νέο σύστημα με δίκες-εξπρές και ομαδική επεξεργασία απόψεων θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες κατηγορίες εκκρεμοτήτων. Όπως επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στόχος είναι να σταματήσει η διοικητική καθυστέρηση και να αποδοθεί ουσιαστική και ταχεία δικαιοσύνη στους συνταξιούχους, με τα αναδρομικά να φτάνουν στους δικαιούχους μέσα στο 2026 – και σε κάποιες περιπτώσεις, νωρίτερα.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται και στην πιθανή συμπερίληψη των μη ενάγοντων συνταξιούχων με την 13η σύνταξη, που εφόσον θεσμοθετηθεί, θα αποτελέσει μορφή “έμμεσης αποκατάστασης” για τους χαμένους των δικαστικών εξελίξεων.
Το 2025 – 2026 εξελίσσεται σε κρίσιμη διετία αποκατάστασης για τους παλαιούς συνταξιούχους. Και οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν αν η δικαιοσύνη θα έχει και… πρακτική εφαρμογή στις τσέπες τους.