ΠΑΤΡΑ: Με κάθε λαμπρότητα και εθνική συγκίνηση ξεκίνησαν στην Πάτρα οι Ιερές Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των 10.000 Πατρέων που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την εθνεγερσία του 1821.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Οι τελετές, που θεσμοθετήθηκαν με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, έπειτα από πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Η φετινή έναρξη έγινε το Σάββατο 5 Απριλίου 2025, με τη Μεγάλη Πορεία Τιμής που ξεκίνησε από την Πλατεία Ταμπαχάνων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στην προτομή του Πατρινού αγωνιστή Ιωάννη Παπαδιαμαντοπούλου.
Η πομπή διέσχισε την οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού και κατέληξε στην ιστορική Πλατεία Αγίου Γεωργίου, όπου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη Σημαία του Αγώνα και εκφώνησε το εμβληματικό μανιφέστο προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Στο σημείο τελέστηκε τρισάγιο για τους σφαγιασθέντες και όλους τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος, παρουσία του Μητροπολίτου Πατρών, του Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, Ιερέων της πόλης και πλήθους κόσμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και πατριωτικών συλλόγων.
Ο Σεβασμιώτατος Χρυσόστομος, στον βαθιά φορτισμένο λόγο του, έκανε εκτενή αναφορά στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, που σφαγιάστηκαν, εσουβλίσθησαν ή πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Παρασκευή του 1821. Μίλησε για τον ιερό αγώνα των Πατρινών, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους τοπικούς Αγωνιστές του ’21, αλλά και για τις άγνωστες πτυχές του μαρτυρικού ολοκαυτώματος, όπως τη θυσία του παπα-Γιώργη και των Παιδομαρτύρων Χριστόδουλου και Αναστασίας.
Τόνισε ότι η μνήμη αυτών των Ηρώων είναι ζωντανή και μας καλεί καθημερινά σε αγώνα πίστης και εθνικής ευθύνης. «Βαπτιζόμαστε στα αίματα των μαρτύρων και υποσχόμαστε ότι θα κρατούμε την Ιερή Λαμπάδα αναμμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μητροπολίτης επήνεσε επίσης τον Σύλλογο «Μωραίτες εν Χορώ», τους πατριωτικούς Συλλόγους, τις μπάντες και τον Λαό, που μετείχαν στη λιτανευτική πομπή και κράτησαν ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων. Το μνημείο στο προαύλιο του Ναού του Αποστόλου Ανδρέου υπενθυμίζει διαρκώς τη θυσία αυτή, η οποία συνιστά ανεξίτηλο στίγμα στο σώμα του Γένους.
Η φετινή συμμετοχή ήταν μαζική, με την παρουσία και εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών και των τοπικών αρχών. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 6 Απριλίου με επίσημη δοξολογία και ομιλίες ιστορικού χαρακτήρα.













