ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ: Σήμερα, Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ σας μεταδίδει σε απευθείας σύνδεση την ιερή Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, ενός από τα σπουδαιότερα πνευματικά και ποιητικά έργα της Ορθόδοξης Παράδοσης.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Πρόκειται για το κορυφαίο σημείο των Χαιρετισμών της Παναγίας, καθώς ψάλλονται ολόκληροι και οι 24 οίκοι, όπως ορίζεται για την πέμπτη Παρασκευή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο Ακάθιστος Ύμνος, έργο του 6ου αιώνα και πιθανότατα γραμμένος από τον άγιο Ρωμανό τον Μελωδό, αποτελεί βαθιά πνευματική προσευχή και ύμνο δοξολογίας προς την Παναγία. Με λόγο ποιητικό και θεολογικά πυκνό, αποτυπώνει όλα τα βασικά σημεία της Ορθόδοξης πίστης: από τον Ευαγγελισμό έως τη σάρκωση του Χριστού, και από τη μεσιτεία της Θεοτόκου έως τον αγώνα του ανθρώπου να ενωθεί με τον Θεό.
Στη σημερινή λειτουργική σύναξη, οι ιερείς και οι ψάλτες αποδίδουν με σεμνότητα και κατάνυξη τόσο τον «Κανόνα των Χαιρετισμών», έργο του αγίου Ιωσήφ του Υμνογράφου, όσο και τον ίδιο τον Ύμνο με τις χαρακτηριστικές του στροφές που αρχίζουν διαδοχικά από τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.
ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΥΜΝΟ
Ο Ακάθιστος Ύμνος ήταν και παραμένει πηγή βαθιάς ευλάβειας και πνευματικής ενίσχυσης για τους Αγίους και τους Γέροντες της Ορθοδοξίας, τόσο στο Άγιον Όρος όσο και εκτός.
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έλεγε πως όταν διαβάζονται οι Χαιρετισμοί της Παναγίας με πίστη και καρδιά συντετριμμένη, «ανοίγουν οι ουρανοί και η Παναγία σκεπάζει τον άνθρωπο με τη χάρη της». Τον Ακάθιστο Ύμνο τον θεωρούσε “πνευματική ασπίδα” και συμβούλευε να τον λέμε καθημερινά, ιδίως σε δύσκολες στιγμές.
Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης τόνιζε πως κάθε στίχος του ύμνου είναι «ένα μαργαριτάρι δοξολογίας», και πως αν κάποιος προσεύχεται με τον Ακάθιστο, «συνομιλεί με την ίδια τη Μητέρα του Θεού».
Ο Άγιος Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής θεωρούσε τους Χαιρετισμούς απαραίτητους στον πνευματικό αγώνα του μοναχού και τους έλεγε κάθε βράδυ, ακόμα και με κόπο.
Πολλοί Γέροντες τονίζουν πως όταν λέγεται με καθαρή καρδιά, ο Ακάθιστος Ύμνος γίνεται αφορμή για θαύματα, παρηγοριά, λύση πειρασμών και φωτισμό του νου. Γι’ αυτό και στην αγιορείτικη παράδοση θεωρείται ύμνος “ουράνιος”, γεμάτος Χάρη.
Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η απευθείας μετάδοση μέσω του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ προσφέρει σε όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν σε ναούς, την ευκαιρία να συμμετέχουν πνευματικά σε αυτή την κορυφαία στιγμή της Μεγάλης Σαρακοστής. Πρόκειται για μια εμπειρία που αγγίζει βαθιά την ψυχή και υπενθυμίζει την αιώνια προστασία της Παναγίας προς τον λαό του Θεού, όπως συνέβη και στον 7ο αιώνα με τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους.
Παρακολουθήστε εδώ τη ζωντανή μετάδοση και ας ενωθούμε όλοι με πίστη και ταπείνωση στην Προσευχή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.