ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ: Ηχηρή παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας στη Βουλή για τις επιπτώσεις της στροφής των ΗΠΑ στον προστατευτισμό
Του Γιάννη Παπανικολάου
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία η νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ έκρουσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επιβολή νέων δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για μια “ιστορική στροφή στον προστατευτισμό” και χαρακτήρισε τις εξαγγελίες ως “θεμελιώδη απόκλιση” από τον τρόπο που λειτουργούσε έως σήμερα η παγκόσμια οικονομία.
«Οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμα να αποτυπωθούν στην ολότητά τους, αλλά είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές. Αυτό που είδαμε δεν είναι στατικό – είναι μια δυναμική εικόνα με πιθανούς γύρους κλιμάκωσης, καθώς οι οικονομίες θα αντιδράσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Διεθνής αστάθεια και η ελληνική απάντηση
Ο υπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει σταθερά το ελεύθερο εμπόριο και θα συνδιαμορφώσει από κοινού την ευρωπαϊκή στρατηγική απάντηση. Όπως υπογράμμισε, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς παρακολούθησης και αξιολόγησης των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η ελληνική οικονομία, με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις. Δεν εφησυχάζουμε – αξιολογούμε τα σενάρια και παραμένουμε σε πλήρη συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στους κόλπους του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει ενδεχόμενων αντίμετρων ή κοινών ευρωπαϊκών εμπορικών αποφάσεων.
Η γεωοικονομική διάσταση των δασμών Τραμπ
Η παρέμβαση Πιερρακάκη έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο. Η νέα πολιτική των ΗΠΑ εκλαμβάνεται από αναλυτές ως επαναφορά της λογικής των “εμπορικών πολέμων” που είχε κυριαρχήσει την περίοδο 2018–2020. Οι δασμοί που εξήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να πλήξουν σειρά ευρωπαϊκών εξαγωγικών προϊόντων, από τη βιομηχανία έως τον αγροδιατροφικό τομέα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η επιβολή τέτοιων δασμών μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,8% σε βάθος διετίας, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις και ελλείψεις σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.
Το διακύβευμα για την Ελλάδα
Η ελληνική οικονομία παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ευρωπαϊκές αγορές και εξαρτάται σημαντικά από τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Ένα παρατεταμένο κύμα προστατευτισμού θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυναμική της ανάκαμψης.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η χώρα έχει ισχυροποιήσει τις μακροοικονομικές της βάσεις και διατηρεί θετικές προοπτικές, υπό την προϋπόθεση σταθερότητας στην ευρωζώνη και νηφαλιότητας στις διεθνείς σχέσεις.