ΤΕΧΝΗ: Στο άρθρο 3 παρ. 1 του Συντάγματος ο νομοθέτης ορίζει ότι “η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό τηρεί απαρασάλευτα τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις”.
Άρθρον υπό του κ. Πέτρου Ρηγάτου – Δικηγόρου παρ΄Αρείω Πάγω Μ.Δ.Ε. – Νομικού Συμβούλου της Ι.Μ.Π. – τ. Αντιδημάρχου Δήμου Πατρέων – Για το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Με την διάταξη αυτή οι ιεροί κανόνες, τα δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα έθιμα, οι θεσμοί, οι ιερές παραδόσεις, τα σχετικά με τη Λατρεία και οι διατάξεις των Οικουμενικών Συνόδων προστατεύονται Συνταγματικά “επέχουν Συνταγματικήν ισχύν”.Συνεπώς προστατεύονται Συνταγματικά οι Ιερές Εικόνες, δηλαδή η Ορθόδοξη αποτύπωση των Ιερών Προσώπων του Θεανθρώπου Κυρίου, της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων.
Περαιτέρω το άρθρο 13 παρ. 1 προστατεύει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.Αλλά και η τέχνη, η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του Συντάγματος.Δύναται δηλαδή ο καλλιτέχνης να εκφρασθεί ελεύθερα όπως αυτός κατά την καλλιτεχνική κρίση του επιθυμεί να εκφρασθεί. Και εν προκειμένω τίθεται το ερώτημα : χωρίς όρια ; Η επιστημονική απάντησις, την οποία το ίδιο το Σύνταγμα δίδει είναι ότι η ελευθερία της τέχνης δεν απαλλάσσει από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.Κατ΄ αυτόν τον τρόπον τίθενται όρια από το ίδιο το Σύνταγμα ώστε η “άμετρος” ελευθερία της τέχνης στην προκειμένη περίπτωση να μην προσβάλλει άλλα Συνταγματικά δικαιώματα.
Στην περίπτωση σύγκρουσης Συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων δεν υφίστανται a priori κανόνες του τύπου ότι δικαιώματα όπως ελευθερία του τύπου, της γνώμης, της τέχνης, προηγούνται άλλων δικαιωμάτων όπως ο σεβασμός προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, τους Ιερούς Κανόνες και τα θρησκευτικά σύμβολα, ή το γενικό δικαίωμα στην προσωπικότητα (όπου περιλαμβάνεται το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών), αλλά η άσκησις ενός Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος σε καμμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσβάλλει άλλο κατοχυρωμένο Συνταγματικό δικαίωμα.
Το Ιερόν και Πανάγιον Πρόσωπον της Υπεραγίας Θεοτόκου το οποίον κατέχει εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν τα δευτερεία μετά την Αγίαν Τριάδα και σέβεται και τιμά ως προστάτιδά του ο Ελληνικός Λαός δεν είναι νόμιμον, Συνταγματικόν και ορθόν να προσβάλλεται από την δήθεν “ελευθερία της τέχνης” καθώς επίσης δεν είναι σωστό να προσβάλλεται το θρησκευτικό συναίσθημα του Ορθόδοξου Ελληνικού Λαού.Εσφαλμένως κατά την γνώμην μου κατηργήθησαν τα άρθρα 198 περί κακοβούλου βλασφημίας και 199 περί καθυβρίσεως θρησκεύματος, τα οποία προστάτευαν την θρησκευτική ειρήνη και το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών.Υφίσταται όμως η νομική δυνατότης ασκήσεως ασφαλιστικών μέτρων δια προσβολήν της προσωπικότητος είτε του Επισκόπου, είτε των κληρικών, είτε των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Η Εθνική Πινακοθήκη οφείλει να προβάλλει “δημόσια” έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία να μην προσβάλλουν τα χρηστά ήθη, την παράδοση και την πολιτιστική Ελληνορθόδοξη ταυτότητα του Ελληνικού Λαού.
Αυτονόητον τυγχάνει ότι έκνομες και αυτόβουλες ενέργειες επιβολής του Νόμου είναι καταδικαστέες, διότι οδηγούν εκατέρωθεν εις την κατάλυσιν της ενόμου τάξεως.