ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε λιγότερο από δέκα ημέρες ανοίγει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2024, και οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί στη Συμβολαιακή Γεωργία βρίσκονται σε αγωνία σχετικά με το αν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την προβλεπόμενη έκπτωση φόρου 30% ή 50%.
Του Γιάννη Παπανικολάου
News: Ο λόγος είναι ότι τουλάχιστον 8 στους 10 δικαιούχους δεν κατάφεραν να υποβάλουν εγκαίρως τη σχετική Σύμβαση Συμβολαιακής Γεωργίας στην πλατφόρμα myBusinessSupport, γεγονός που ενδέχεται να τους αποκλείσει από τη φορολογική ελάφρυνση.
Ευχάριστα ΝΕΑ- Πιστώθηκαν 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε 12.195 ευρώ- Επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ
Παράταση για τις δηλώσεις του 2023 – Τι ισχύει για το 2024
Πέρυσι, το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στις δηλώσεις έως τις 31 Μαρτίου 2024, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που είχαν προκύψει. Αν και θεωρείται πιθανό ότι θα υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και φέτος, δεν έχει ακόμη ληφθεί σχετική απόφαση, ενώ η προθεσμία στενεύει. Οι φοροτεχνικοί προειδοποιούν ότι η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς, οι οποίοι προσπαθούν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους χωρίς ξεκάθαρες κατευθύνσεις από τις αρμόδιες αρχές.
Το πλαίσιο της φορολογικής έκπτωσης –Αγρότες, προσοχή! Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε τώρα -Στο εδώλιο 100 ύποπτοι για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου αφορά δύο κατηγορίες:
- Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: Απαλλάσσονται από το 50% του φόρου εισοδήματος, αρκεί να διοχετεύουν τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους είτε σε αγροτικό συνεταιρισμό είτε μέσω σύμβασης με επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Συμβολαιακή Γεωργία.
- Λοιποί κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων: Δικαιούνται έκπτωση φόρου 30% εφόσον τουλάχιστον το 40% της παραγωγής τους διατίθεται μέσω Συμβολαιακής Γεωργίας.
Οι παραγωγοί οφείλουν να αναρτούν την αντίστοιχη σύμβαση στην πλατφόρμα ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοση του πρώτου τιμολογίου. Ωστόσο, η αυστηρότητα αυτής της προθεσμίας έχει προκαλέσει δυσκολίες, καθώς οι αγρότες συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις στην υπογραφή των συμβάσεων ή τεχνικά προβλήματα στο σύστημα.
Τα «γκρίζα» σημεία της διαδικασίας
Για να επωφεληθεί κάποιος από τη φορολογική ελάφρυνση, πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
- Η σύμβαση πρέπει να αφορά το σύνολο των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά. Αν έστω και ένα προϊόν δεν καλύπτεται από σύμβαση, η φορολογική ελάφρυνση δεν ισχύει.
- Οι παραγωγοί που πωλούν προϊόντα μέσω συνεταιρισμών δεν χρειάζονται σύμβαση για να τύχουν της έκπτωσης.
- Οι καθυστερημένες δηλώσεις μπορεί να επιφέρουν απώλεια της φορολογικής έκπτωσης.
Πολλοί παραγωγοί ζητούν αλλαγές στο σύστημα, όπως να επιτρέπεται η ανάρτηση της σύμβασης μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά τη διαδικασία.
Νέες καταγγελίες για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη- Τι έγινε με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ
Προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα
Η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι το πληροφοριακό σύστημα παρουσιάζει δυσλειτουργίες, όπως:
- Δυσκολία στην ταυτοποίηση των Αριθμών Φορολογικού Μητρώου των αγοραστών.
- Ανάγκη αναπροσαρμογής της διάρκειας των συμβάσεων, ώστε να ταιριάζουν με την περίοδο τιμολόγησης των προϊόντων.
- Καθυστέρηση στην αποδοχή των στοιχείων από το σύστημα.
Οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές ζητούν την άμεση αναβάθμιση του συστήματος, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να αποφευχθεί η ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις εκ των υστέρων.
Υπόθεση απάτης 2,9 εκατ. ευρώ με βοσκοτόπια – 100 ύποπτοι σε δίκη
Εν τω μεταξύ, σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανακοίνωσε ότι 100 ύποπτοι παραπέμπονται σε δίκη για απάτη ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, που αφορά γεωργικά ταμεία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι κατηγορούμενοι είχαν υποβάλει ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης γης, προκειμένου να εισπράξουν κοινοτικά κονδύλια μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η υπόθεση αφορά τρεις ξεχωριστές δικογραφίες που σχηματίστηκαν μεταξύ 2017 και 2020, με τις δίκες να είναι προγραμματισμένες για το 2025. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, υποβάλλοντας εικονικά στοιχεία για βοσκοτόπια που είτε δεν κατείχαν είτε δεν είχαν μισθώσει πραγματικά.
Τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες;
Το σκάνδαλο αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την ΕΛ.ΑΣ., διεξάγουν ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα καταλήγουν σε πραγματικούς παραγωγούς και όχι σε επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος.
Εν αναμονή των αποφάσεων για τη Συμβολαιακή Γεωργία
Με τις φορολογικές δηλώσεις να βρίσκονται προ των πυλών, η αγωνία των αγροτών κορυφώνεται. Η πολιτεία καλείται να δώσει άμεσα λύση στο θέμα της εκπρόθεσμης υποβολής των συμβάσεων, είτε με νέα παράταση είτε με διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υποβολής. Το ζητούμενο είναι να μην αποκλειστούν χιλιάδες παραγωγοί από την έκπτωση φόρου, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και τεχνικών προβλημάτων.
Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη, καθώς η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τους δικαιούχους της Συμβολαιακής Γεωργίας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ- Υπεγράφη για τα Θερμοκήπια – Έως 70% ένταση ενίσχυσης- Αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ