ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στο προάστιο Taigum της Βρισβάνης, τελέστηκε με λαμπρότητα τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Στην Ιερή Ακολουθία προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, συλλειτουργούντων του Επισκόπου Βρισβάνης κ. Βαρθολομαίου και του Επισκόπου Αδελαΐδος κ. Σιλουανού, πλαισιωμένων από κληρικούς της πόλης.
Η Θεία Λειτουργία συγκέντρωσε πλήθος ευσεβών πιστών, που κατέκλυσαν τον ναό για να συμμετάσχουν στο πνευματικό αυτό γεγονός. Παρόντες ήταν επίσης ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στη Βρισβάνη, κ. Γεώργιος Μαστροκώστας, ο Πρόεδρος της Ενορίας–Κοινότητος Αγίας Παρασκευής, κ. Κωνσταντίνος Στρατικόπουλος, καθώς και οι νέοι που συμμετείχαν στο Συνέδριο Νεολαίας της Ιεράς Επισκοπής Βρισβάνης.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος κήρυξε εμπνευσμένα τον θείο λόγο, επικεντρώνοντας την ομιλία του στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας. Το κείμενο αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας της συγκύπτουσας γυναίκας από τον Ιησού Χριστό στη συναγωγή. Η γυναίκα, για δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια, υπέφερε από μια σοβαρή σωματική πάθηση που την εμπόδιζε να ισιώσει το σώμα της.
Πνευματικά διδάγματα από το θαύμα της συγκύπτουσας γυναίκας
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αναλύοντας το θαύμα, εξήγησε ότι, παρά τη φαινομενική απλότητά του, κρύβει βαθιά διδάγματα για την πνευματική μας ζωή. «Η σωματική κατάσταση της συγκύπτουσας γυναίκας», ανέφερε, «αντανακλά την πνευματική κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου. Όπως εκείνη ήταν σκυμμένη από τη φυσική της αναπηρία, έτσι κι εμείς συχνά είμαστε σκυμμένοι από τα βάρη της ζωής».
Αυτά τα βάρη, όπως εξήγησε, μπορεί να είναι οι μέριμνες της καθημερινότητας, αλλά και πνευματικά εμπόδια όπως η υπερηφάνεια, ο θυμός, η ζήλια ή η μνησικακία. «Όλοι μας μπορεί να νιώθουμε παγιδευμένοι από αυτά τα βάρη, ανίκανοι να προχωρήσουμε ή να “ορθώσουμε” το πνεύμα μας ενώπιον του Θεού», σημείωσε.
Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στους πιστούς την ελπίδα που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός, ο μόνος που μπορεί να μας ελευθερώσει από αυτά τα βάρη. «Η προϋπόθεση για να αναλάβει ο Χριστός τις αμαρτίες και τις αδυναμίες μας είναι να Τον πλησιάσουμε με ταπεινοφροσύνη και να Του ζητήσουμε τη βοήθειά Του με αληθινή μετάνοια», τόνισε.
Η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα
Ο Αρχιεπίσκοπος συνέδεσε τη θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας με τη βαθύτερη πνευματική προετοιμασία που απαιτείται για την εορτή των Χριστουγέννων. «Οι άγιοι Πατέρες όρισαν να ακούμε αυτή την ευαγγελική περικοπή μεσούσης της περιόδου της νηστείας και της πνευματικής προετοιμασίας», είπε, «ως μια πρόσκληση να ισιώσουμε πνευματικά τον εαυτό μας».
Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο, αυτή η «πνευματική ανόρθωση» είναι αναγκαία ώστε να υποδεχθούμε τον Χριστό στην καρδιά μας και να βιώσουμε την ενανθρώπησή Του ως ένα ζωντανό γεγονός. Η θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας, ανέφερε, δεν είναι μόνο ένα θαύμα της σωματικής της αποκατάστασης, αλλά μια πρόκληση προς όλους μας να αποτινάξουμε τα πνευματικά μας δεσμά.
Η σημασία της ενότητας και της νέας γενιάς
Με αφορμή την παρουσία των νέων που συμμετείχαν στο Συνέδριο Νεολαίας, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας της Ομογένειας και της πνευματικής καλλιέργειας της νέας γενιάς. «Οι νέοι είναι το μέλλον της Εκκλησίας και της κοινωνίας μας», τόνισε, καλώντας τους να στηρίξουν τις αξίες της πίστης, της αγάπης και της αλληλεγγύης.
Η τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία λατρείας, αλλά και ένα κάλεσμα για εσωτερική ανασκόπηση, πνευματική προετοιμασία και ενότητα. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με τον εμπνευσμένο λόγο του, έδωσε στους πιστούς πνευματικά εφόδια για την πορεία τους προς την εορτή των Χριστουγέννων, αναδεικνύοντας παράλληλα την σημασία της μετάνοιας και της πνευματικής ανόρθωσης στη ζωή μας.