Μητροπολίτης Μαρωνείας: Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η εναρξη του Συνεδρίου των Τριών Νομικών Σχολών για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Μητροπολίτης χαιρέτησε την έναρξη του Συνεδρίου, εξήρε την σπουδαιότητα αυτού, καλωσόρισε τους συνέδρους, που ήρθαν από άλλες περιοχές στην πόλη μας και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.
Διαβάστε τον Χαιρετισμό του Μητροπολίτη:
Σας καλωσορίζουμε στη Ροδόπη και στην Κομοτηνή και χαιρετίζουμε το παρόν Συνέδριο των τριών Νομικών Σχολών της χώρας, που πραγματοποιείται στην πόλη μας με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την ίδρυση της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Εδώ, στην Κομοτηνή, κάτω από τη σκιά του ιερού Παπικίου Όρους γενεές Πανεπιστημιακών διδασκάλων και φοιτητών καλλιεργούν τον τελευταίο μισόν αιώνα την επιστήμη του δικαίου, συνεχίζοντας στον καιρό μας την εμβληματική για την ανθρωπότητα πορεία που σηματοδότησε η Ιουστινιάνεια νομοθεσία.
Ο Ιουστινιανός μαζί με τους προγόνους μας του καιρού του, παρέδωσε στην ανθρωπότητα – πλάι στο απαράμιλλο αριστούργημα του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας – την κωδικοποιημένη του νομοθεσία, «κτήμα ες αεί» για όλες τις επόμενες γενεές, για να ερανισθώ τη διατύπωση ενός αρχαίου, Θρακός κατά το ήμισυ, του Θουκυδίδη.
Την ώρα αυτήν βρισκόμαστε μόλις λίγη απόσταση διανυόμενη με τα πόδια από τον τόπο όπου, καθώς μαρτυρούν οι ιστορικές πηγές, στρατοπέδευσε ο Βασίλειος ο Β΄ ο Μακεδών πριν από 1.010 ακριβώς έτη από σήμερα, τις παραμονές της μάχης στο Κλειδί, στο απώγειο της δόξας της Βυζαντινής Ρωμανίας, ηγέτης στην ώρα της ακμής της μεγαλύτερης και μακροβιότερης αυτοκρατορίας στην ιστορία.
Στην Κομοτηνή, την κειμένη μεταξύ της Βασιλίδος των πόλεων και της Συμβασιλεύουσας του Κωνσταντίνου Αρμενοπούλου, καλλιεργείται αόκνως η πολύτιμη επιστήμη του δικαίου, η περιβαλλόμενη με τόση αίγλη ανά τους αιώνες. Τους νόμους της πολιτείας σπούδασαν μεταξύ των άλλων επιστημών και δύο εκ των Τριών Ιεραρχών της Εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος που τιμούμε την 1η ημέρα του χρόνου και ο ιερός Χρυσόστομος, του οποίου τη μνήμη επιτελέσαμε προχθές, στις 13 του Νοεμβρίου. Οι σπουδές ήταν γι’ αυτούς το ανθρώπινο εφόδιο που πλαισίωσε τη φωτισμένη από τον Θεό διάνοιά τους, για να διατυπώσουν τα υψηλά νοήματα της διδασκαλίας τους.
Τα λόγια τους τα προφέρουμε και τα ακούμε σχεδόν απαράλλαχτα καθημερινώς εδώ και 1.700 χρόνια στη Θεία Λειτουργία που οι ίδιοι συνέγραψαν, γεγονός που δεν συναντάμε σε κανένα άλλο επίπεδο του γραπτού λόγου.
Το συνέδριό σας καλείται να φωτίσει δυσεπίλυτα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη νομική σκέψη και επιστήμη: η ενασχόληση με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, την διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, την αποτελεσματική δικαστική προστασία, τις εξελίξεις γύρω από την ποινική καταστολή και άλλα σημαντικά θέματα, μαρτυρούν τις εργώδεις, τις άοκνες προσπάθειες των διδασκάλων, των ερευνητών, των φοιτητών και των εφαρμοστών του θετικού μας δικαίου για την επικράτηση του δικαίου στην κοινωνική μας ζωή.
Απευθυνόμενος στους καθηγητές ως κληρικός και ποιμένας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, μοιράζομαι μαζί σας τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου ως διδασκάλου: τις αδυναμίες και τα σφάλματα των μαθητών του τα καταλόγιζε στον εαυτό του, γεγονός που ενεργοποιούσε μέσα στις ψυχές των νέων το φιλότιμο και την κλίση προς την αρετή.
Εσάς, φοιτητές, παιδιά μας, σας παρακαλώ να ακούτε με προσοχή τους καθηγητές σας και να αποθησαυρίζετε όσα ωφέλιμα μοχθούν να σας προσφέρουν. Και θυμηθείτε τον Αριστείδη τον δίκαιο, πως στάθηκε την ώρα της οστρακοφορίας που είχε θέμα τον πιθανό διωγμό του από την πατρίδα. Κάποιος άγνωστος και αγράμματος τον παρακάλεσε να γράψει σ’ ένα κεραμίδι πήλινο το όνομα του ιδίου του Αριστείδη, προκειμένου να εξορισθεί. Και ο Αριστείδης, δίχως να διστάσει, αμετακίνητος στην αρετή της τιμιότητας, έγραψε εκείνο που για τον ίδιο σήμαινε τη μεγίστη ζημία, την εξορία.
Στη διαρκή και κοπιαστική αναζήτηση του δικαίου, ας μην λησμονούμε τον προγονικό λόγο: «Πάσα επιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης και της άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία νομίζεται».
Το αχώριστο της ηθικής στον ιδιωτικό και στον δημόσιο χώρο παραγγέλθηκε με τη χριστιανική πίστη πιο δυνατά απ’ ότι με οτιδήποτε άλλο. Το θετικό δίκαιο, το δίκαιο που θεσπίζεται και ισχύει σε ορισμένο τόπο και χρόνο, δεν μπορεί παρά – μαζί με την προσαρμογή του προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών – να εμπνέεται από την υπερχρονική αξία του φυσικού δικαίου που ο Δημιουργός έχει εμφυσήσει στον άνθρωπο ως τη φωνή της συνειδήσεώς του.
Με τις λίγες αυτές σκέψεις και ενθυμούμενος ότι και αυτός ο πρώτος, μετά τον άγιο Ιερόθεο, Επίσκοπος των Αθηνών, ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης είναι ομότεχνός σας, διάκονος της νομικής επιστήμης, σας εύχομαι επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, χαρούμενη και ωφέλιμη διαμονή στη Ροδόπη και την Κομοτηνή και καλή Σαρακοστή, καθώς σήμερα, 15 του Νοεμβρίου αρχίζει η πορεία μας προς την εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου μας, τα Χριστούγεννα.
Κλείνοντας, επιθυμώ να μεταχειρισθώ τον λόγο του Θρακιώτη αρχαίου προσωκρατικού φιλοσόφου που έδωσε το όνομά του στο Πανεπιστήμιό μας, του Δημόκριτου: «βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος».