ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ -Η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας, έως τώρα, δεν έχει λάβει επίσημη θέση σχετικά με τον αντιδημοκρατικό νόμο του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αφορά την απαγόρευση της λειτουργίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, η οποία βρίσκεται σε κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας. Επειδή όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα όριο πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτές οι πρακτικές δεν αρμόζουν σε δημοκρατίες και Εκκλησία!
Του Γιάννη Παπανικολάου-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Παρά το γεγονός ότι το θέμα συζητείται παρασκηνιακά από πολλούς μητροπολίτες, η επίσημη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτηρίζεται από σιωπή. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει ερωτήματα και έντονη συζήτηση, ιδίως εν μέσω των καταγγελιών για βιαιότητες κατά κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ο Νόμος Ζελένσκι και οι Επιπτώσεις στην Εκκλησία του Ονούφριου
Ο συγκεκριμένος νόμος -που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο- απαγορεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας που συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας λόγω των εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο νόμος αυτός, πέρα από την απαγόρευση της λειτουργίας της εκκλησίας αυτής, προβλέπει την έξωση των κληρικών από τις ενορίες και τα μοναστήρια, καθώς και την υφαρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Βίαια περιστατικά και καταστολή
Οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, και τα οποία καταγράφουν περιστατικά βίας εναντίον κληρικών της Εκκλησίας του Ονούφριου από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας, έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη. Οι συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με καταγγελίες, περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς κληρικών, βίαιες συλλήψεις και εκδιώξεις μοναχών από μοναστήρια. Το Πατριαρχείο Μόσχας και ο Μητροπολίτης Ονούφριος έχουν καταδικάσει τα γεγονότα αυτά, ενώ ζητούν διεθνή στήριξη για την προστασία των πιστών τους.
Γιατί σιωπά η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας;
Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας αντιμετωπίζει κριτική για τη σιωπή της σε ένα ζήτημα με σοβαρές θρησκευτικές, ηθικές και γεωπολιτικές διαστάσεις: τον νόμο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος περιορίζει τη λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, που διατηρεί κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας. Αυτή η σιωπή έχει οδηγήσει πολλούς να αναρωτιούνται γιατί η Ελλαδική Εκκλησία δεν παίρνει θέση υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των πιστών, ιδιαίτερα καθώς το θέμα έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας στην Ουκρανία;
Η αμφιλεγόμενη σιωπή
Η Ιερά Σύνοδος μέχρι στιγμής επιλέγει να μην τοποθετείται δημόσια σχετικά με τον νόμο αυτόν, παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες για καταστολή κατά της Εκκλησίας του Ονούφριου αυξάνονται. Ωστόσο, πολλοί μητροπολίτες εκφράζουν ιδιωτικά την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται πως διστάζουν να προχωρήσουν σε επίσημες δηλώσεις. Αυτός ο δισταγμός έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια, καθώς πολλοί πιστοί και θρησκευτικοί κύκλοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, ως θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας, έχει χρέος να υπερασπιστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες αδελφών Εκκλησιών.
Οι προοπτικές για το …..μέλλον!
Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη, και η θρησκευτική διάσταση της σύγκρουσης προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας. Η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω της Ιεράς Συνόδου, ενδέχεται να προτιμά να παραμείνει ουδέτερη ή να περιμένει πιο σταθερές εξελίξεις προτού τοποθετηθεί επισήμως. Ωστόσο, καθώς οι πιέσεις αυξάνονται, τόσο από το εξωτερικό όσο και από τους κόλπους της ελληνικής ορθόδοξης κοινότητας, δεν αποκλείεται η Ελλαδική Εκκλησία να αναγκαστεί να λάβει δημόσια θέση στο εγγύς μέλλον.
Η ιστορική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία, καθώς και η στενή συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα είναι κρίσιμοι παράγοντες στην τελική στάση που θα υιοθετήσει η Ιερά Σύνοδος !
ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ -17/10.2024