ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ– Του Γιάννη Παπανικολάου- ΒΗΜΑ ΟΡΘΔΟΞΙΑΣ-Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που αναμένεται στις αρχές του 2025 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) προδιαγράφεται ως ένα σημαντικό γεγονός που θα φέρει αλλαγές σε κεντρικά πρόσωπα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στα υπουργεία. Τα ονόματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής περιλαμβάνουν τον Άκη Σκέρτσο και τον Σταύρο Παπασταύρου, δύο πολιτικούς με σημαντικές διαδρομές και επιρροή.
Η Αποχώρηση του Άκη Σκέρτσου
Ο Άκης Σκέρτσος, γνωστός για τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό και την εφαρμογή σημαντικών κυβερνητικών πολιτικών, φαίνεται να βρίσκεται στην αρχή του τέλους της παρουσίας του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές από το πολιτικό ρεπορτάζ, ο Σκέρτσος φέρεται να έχει χάσει τη δυναμική του στην εσωτερική πολιτική σκηνή και αναμένεται να αποχωρήσει από τον στενό πυρήνα της εξουσίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να συνεχίσει να διατηρεί έναν ρόλο σε κάποιο υπουργείο, ενισχύοντας τη διασύνδεση μεταξύ κυβερνητικών αποφάσεων και εφαρμοσμένων πολιτικών.
Η πορεία του Άκη Σκέρτσου εντός της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε από έντονες προκλήσεις και κριτική. Η δημόσια στήριξη του γάμου των ομοφύλων και οι φιλελεύθερες θέσεις του προκάλεσαν μια αμφιλεγόμενη εικόνα για τον ίδιον ως μια φιγούρα που δεν ταιριάζει καθόλου στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η έξοδός του από το Μαξίμου ενδέχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας φάσης στην πολιτική του καριέρα.
Η Επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου
Την ίδια στιγμή, το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, ενός ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Παρότι στο παρελθόν είχε αποχωρήσει από το πολιτικό σκηνικό, οι πληροφορίες θέλουν τον Παπασταύρου να επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή, πιθανώς είτε σε ένα σημαντικό υπουργείο είτε στον στενό κύκλο του Μαξίμου.
Ο Παπασταύρου, γνωστός για την εμπειρία του σε διεθνείς σχέσεις και οικονομικά θέματα, φαίνεται πως θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Η επιστροφή του υποδεικνύει την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει τη διασύνδεση της ελληνικής κυβέρνησης με διεθνείς οικονομικούς κύκλους, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιδιώκει σταθερή ανάπτυξη και περαιτέρω εξωστρέφεια.
Αντίθετες Διαδρομές για Πατέλη και Γεραπετρίτη
Εκτός από τις περιπτώσεις του Σκέρτσου και του Παπασταύρου, άλλες δύο σημαντικές αλλαγές αναμένονται, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, φαίνεται να επιστρέφει με αναβαθμισμένο ρόλο, ενδεχομένως σε θέση που θα του επιτρέψει να έχει κεντρική συμμετοχή στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Η ενίσχυση του ρόλου του Γεραπετρίτη έρχεται ως απάντηση στην ανάγκη για σταθερή διοικητική καθοδήγηση και διαχείριση κρίσεων.
Αντίθετα, ο Αλέξης Πατέλης, μέχρι τώρα σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα οικονομίας, φέρεται να απομακρύνεται από τον στενό κύκλο του Μαξίμου. Η έξοδος του Πατέλη ίσως σχετίζεται με την ανάγκη για ανανέωση και αλλαγή προσεγγίσεων στην οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης.
Ο ανασχηματισμός του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου φαίνεται να προετοιμάζει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην κυβερνητική σύνθεση. Η αποχώρηση του Άκη Σκέρτσου από το Μαξίμου, η βέβαιη επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου και οι αλλαγές στους ρόλους του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Αλέξη Πατέλη δείχνουν την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδιαμορφώσει τη δομή και τη στρατηγική της κυβέρνησής του, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η χώρα το 2024.