Η πίτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα που έχει τις ρίζες του βαθιά στην ιστορία και την κουλτούρα της χώρας μας. Μία από τις πιο ξεχωριστές εκδοχές της πίτας έρχεται από το Άγιο Όρος, όπου οι μοναχοί, ακολουθώντας τις αυστηρές θρησκευτικές τους διατροφικές συνήθειες, έχουν αναπτύξει μοναδικές συνταγές που συνδυάζουν την απλότητα με τη θρεπτική αξία και την απαράμιλλη γεύση. Μία από τις πιο γνωστές είναι η “Αγιορείτικη Πίτα”. Η συνταγή αυτή έχει μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων και χρησιμοποιεί απλά υλικά, όπως ζύμη, ελαιόλαδο και λαχανικά, συνδυάζοντας τα με ιδιαίτερη φροντίδα και τεχνική. Ακολουθεί η συνταγή για μια πεντανόστιμη αγιορείτικη πίτα, βασισμένη στην παραδοσιακή πρακτική των μοναχών.
Υλικά:
– 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 250 ml χλιαρό νερό
– 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
– 1 κουταλάκι αλάτι
– 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
– 500 γραμμάρια φέτα
– 3-4 πράσα
– 2 μεγάλα κρεμμύδια
– 1 ματσάκι άνηθος
– Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και το φύλλο
Εκτέλεση:
Προετοιμασία του φύλλου
1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά το χλιαρό νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά, σκεπασμένες με μια καθαρή πετσέτα.
Προετοιμασία της γέμισης
1. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Τέλος, τρίβουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Άνοιγμα φύλλων
1. Παίρνουμε μία από τις μπάλες ζύμης και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει η ζύμη, αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης.
2. Σε ένα ταψί, λαδώνουμε καλά τη βάση και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Στήσιμο της πίτας
1. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα δύο φύλλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το τρίτο φύλλο από πάνω και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
2. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο και αλείφουμε ξανά με ελαιόλαδο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φτάνουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
Ψήσιμο
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε την πίτα για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το πάνω μέρος.
2. Μόλις είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.
Συμβουλές:
– Το μυστικό αυτής της πίτας είναι η απλότητα των υλικών, η φρεσκάδα των λαχανικών και το καλό ελαιόλαδο. Οι μοναχοί στο Άγιο Όρος χρησιμοποιούν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που ενισχύει τη γεύση και την υφή της πίτας.
– Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στη γέμιση, όπως σπανάκι ή χόρτα, για πιο πλούσια γεύση.
– Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με ανθότυρο για πιο ελαφριά εκδοχή.
Η αγιορείτικη πίτα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την παράδοση με την αγνότητα των υλικών, και η παρασκευή της είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεράκι και υπομονή. Αποτελεί τέλειο συνοδευτικό σε ένα τραπέζι, είτε ως κύριο πιάτο είτε ως σνακ, και η γεύση της θυμίζει τα αγνά προϊόντα της ελληνικής γης και την αυστηρή νηστεία των μοναχών, χωρίς να υστερεί καθόλου σε νοστιμιά.