Ελλάδα: Η δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023.
Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Η χώρα μας φαίνεται να βαδίζει σε έναν δρόμο που οδηγεί σε πληθυσμιακή συρρίκνωση, καθώς καταγράφηκαν 56.646 περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με τις γεννήσεις. Αυτή η δραματική ανισορροπία αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση ενός προβλήματος που προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.
Μείωση Γεννήσεων
Το 2023, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 71.455, σημειώνοντας μείωση κατά 6,1% σε σύγκριση με το 2022, όπου οι γεννήσεις ήταν 76.095. Αυτή η μείωση έχει σοβαρές συνέπειες για τη βιωσιμότητα του πληθυσμού, καθώς ο αριθμός των γεννήσεων συνεχώς μειώνεται. Ο φόβος ότι η Ελλάδα μπορεί να “εξαφανιστεί” δεν είναι υπερβολικός, αλλά βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα που αναδεικνύουν τη σημαντική υπογεννητικότητα.
Θάνατοι και Δημογραφική Εξέλιξη
Η υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων φανερώνει μια ανησυχητική τάση, που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα γερνάει. Τα ηλικιωμένα άτομα αυξάνονται, ενώ η νεότερη γενιά περιορίζεται. Ο συνδυασμός αυτής της δημογραφικής στροφής με την οικονομική κρίση και την εκπαίδευση, που οδηγεί πολλούς νέους να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, ενισχύει την αίσθηση ότι η χώρα χάνει τη ζωτικότητα και την αναπτυξιακή της προοπτική.
Γάμοι και Διαζύγια
Παράλληλα με τη μείωση των γεννήσεων, παρατηρείται επίσης μια σημαντική πτώση στον αριθμό των γάμων και μια αύξηση στα διαζύγια. Η αναλογία των διαζυγίων έχει φτάσει στο 37,5 ανά 100 γάμους, γεγονός που καταδεικνύει την επιδείνωση των οικογενειακών σχέσεων και την έλλειψη σταθερότητας σε πολλούς γάμους. Αυτή η κατάσταση έχει αντίκτυπο και στη δημιουργία νέων οικογενειών, καθώς οι νέοι είναι επιφυλακτικοί να δεσμευτούν, γνωρίζοντας τις αυξημένες πιθανότητες διαζυγίου.
Επιπλέον, η αύξηση των συμφώνων συμβίωσης δείχνει μια αλλαγή στη νοοτροπία των νέων, οι οποίοι προτιμούν λιγότερο παραδοσιακές μορφές σχέσεων, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τη δημογραφική σύνθεση της χώρας.
Επίπτωση στην Κοινωνία
Η δημογραφική αυτή κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Η μειωμένη γεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού στο μέλλον, καθώς λιγότεροι νέοι θα είναι διαθέσιμοι για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Αυτό ενδέχεται να επιφέρει αύξηση των φορολογικών βαρών για τις ενεργές ηλικίες, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αυξανόμενες ανάγκες των ηλικιωμένων.
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑ;!!
Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της χώρας. Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για την ενίσχυση της γεννητικότητας, την υποστήριξη των νέων οικογενειών, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες. Μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δρόμο της δημογραφικής συρρίκνωσης και να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον.