Βαρθολομαίος: Η αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατά την έναρξη της νέας έδρας της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» και της έκθεσης για τα 180 χρόνια προσφοράς της Σχολής που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο Πατριάρχης, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αναβίωσης της Σχολής, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης φαίνεται κοντά. Μάλιστα, ο κ. Βαρθολομαίος αποκάλυψε ότι υπήρξαν σημαντικές επαφές με τον υπουργό Παιδείας της Τουρκίας, οι οποίες ενίσχυσαν τη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ προγραμματίζεται η αποστολή μιας διευρυμένης αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Άγκυρα για να συνεχιστεί ο διάλογος.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, καθώς ιδρύθηκε το 1844 και λειτούργησε για 127 χρόνια, αποτελώντας κέντρο της ορθόδοξης χριστιανικής θεολογικής εκπαίδευσης. Μεταξύ των σπουδαστών της υπήρξε και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η σχολή ανέδειξε 220 θεολόγους που υπηρέτησαν την Εκκλησία με αφοσίωση και θυσιαστικό πνεύμα. Ωστόσο, το 1971, η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής ανεστάλη, γεγονός που ο Πατριάρχης χαρακτήρισε «ολως άδικο». Παρά τις αντιξοότητες, η Εκκλησία δεν εγκατέλειψε ποτέ την προσπάθεια να ξανανοίξει η Σχολή και σήμερα, μισό αιώνα μετά, η προοπτική αυτή φαίνεται πιο εφικτή από ποτέ.
Ο ρόλος της Θεολογικής Σχολής είναι αδιαμφισβήτητος για την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και την Ορθοδοξία γενικότερα, καθώς αποτελεί το θεολογικό κέντρο που θα τροφοδοτήσει με στελέχη την πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας. Ο Πατριάρχης τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης θα αναζωογονήσει το θεολογικό φυτώριο του Πατριαρχείου, συμβάλλοντας στην προετοιμασία νέων κληρικών και θεολόγων, οι οποίοι θα συνεχίσουν την παράδοση της ορθόδοξης μαρτυρίας στον σύγχρονο κόσμο. Υπογράμμισε επίσης ότι τίποτε στην Εκκλησία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς σταθερά θεολογικά θεμέλια, επισημαίνοντας έτσι τη σημασία της Σχολής για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της ορθόδοξης θεολογικής σκέψης.
Η πρόσφατη χοροστασία του Πατριάρχη στη Θεία Λειτουργία στον «λόφο της ελπίδας», όπου είναι κτισμένη η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπογράμμισε τη συναισθηματική και πνευματική σύνδεση του Πατριάρχη με τον ιστορικό αυτό χώρο. Η παρουσία του εκεί κατά την επέτειο της ίδρυσης της Σχολής επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της. Σημαντική ήταν και η αναφορά του Πατριάρχη στην έκθεση για την ιστορία της Σχολής, η οποία παρουσιάζεται στη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Η έκθεση αναδεικνύει τη ζωή και το έργο της Σχολής μέσα από φωτογραφίες και ντοκουμέντα, προσφέροντας μια ζωντανή ματιά στο παρελθόν της, με τους πατριάρχες, τους καθηγητές και τους σπουδαστές που συνέβαλαν στην πνευματική της κληρονομιά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πατριάρχης και στην ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Σχολής, μια διαδικασία που προχωρά χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Αθανασίου και της Μαρίνης Μαρτίνου. Η ανακαίνιση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη επαναλειτουργία της Σχολής, προσφέροντας νέες ελπίδες για το μέλλον της.
Η εκδήλωση για τα εγκαίνια της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» είχε ευρύτερη σημασία, καθώς έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο έργο του Πατριάρχη και στη σημασία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας εξήρε την παγκόσμια ακτινοβολία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την προσφορά του στον Οικουμενικό Θρόνο, υπογραμμίζοντας τη βαθιά σύνδεση του λαού της Θεσσαλονίκης με την Εκκλησία. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του Πατριάρχη στην πόλη και τόνισε τη σημασία της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης» στην ανάδειξη του βυζαντινού πολιτισμού ως πηγή πνευματικού πλούτου.
Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», ιδρυθείσα το 2019, αποτελεί σημαντικό θεσμό που προωθεί τη βυζαντινή κληρονομιά της πόλης, ενώ το ιστορικό κτήριο όπου στεγάζεται, προσφορά της Ιεράς Μονής Βλατάδων, δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων και συνεργασιών, που στηρίζονται στην κοινή βυζαντινή ιστορία. Μέσα από δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων, η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως παγκόσμιου κέντρου του βυζαντινού πολιτισμού.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την αισιοδοξία και την αφοσίωσή του στο έργο της Χάλκης, εμπνέει πίστη και ελπίδα για την επαναλειτουργία της Σχολής, που θα αναζωογονήσει το θεολογικό και πνευματικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.