Πούτιν: Η πρόσφατη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα, καθώς ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχθεί επίθεση, ακόμα και με συμβατικά όπλα, από τις δυτικές χώρες.
Του Γιάννη Παπανικολάου
Ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι ακόμα και μία συμβατική επίθεση στη Ρωσία, αν υποστηρίζεται από πυρηνικές δυνάμεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόκληση για πυρηνικό πλήγμα. Οι δηλώσεις του εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης είναι ανυπολόγιστες.
Ο Πούτιν επεσήμανε ότι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα έχει αλλάξει με σκοπό να ενσωματώσει αυτή τη νέα στρατηγική. «Υποβλήθηκαν προτάσεις για την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος και έγιναν δεκτές», ανέφερε, σημειώνοντας πως η Ρωσία θα απαντήσει με πυρηνικά όπλα αν δεχθεί επίθεση, ακόμα και αν αυτή πραγματοποιηθεί με συμβατικά μέσα. Αυτός ο νέος πυρηνικός προσανατολισμός συνιστά σημαντική αναθεώρηση της μέχρι τώρα στρατηγικής της χώρας, καθώς οι συνθήκες για τη χρήση πυρηνικών όπλων γίνονται πιο διευρυμένες και λιγότερο περιοριστικές.
Οι δηλώσεις του Πούτιν επικεντρώθηκαν όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στη Λευκορωσία, την οποία θεωρεί στρατηγικό σύμμαχο. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως εάν οι δυτικές δυνάμεις προχωρήσουν σε μαζική επίθεση είτε στη Ρωσία είτε στη Λευκορωσία, ακόμα και με συμβατικά όπλα, η απάντηση θα είναι πυρηνική. Ο Πούτιν αναφέρθηκε σε σενάρια μαζικής διασυνοριακής επίθεσης από αέρος, περιλαμβάνοντας εκτοξεύσεις πυραύλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή υπερηχητικά όπλα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τη χρήση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τη νέα ρωσική στρατηγική.
Αυτή η απόφαση προκάλεσε έντονη ανησυχία στους διεθνείς αναλυτές, καθώς η κλιμάκωση της ρητορικής για πυρηνικά όπλα σηματοδοτεί μία σοβαρή αλλαγή στις ισορροπίες της παγκόσμιας ασφάλειας. Η Ρωσία, με τις δηλώσεις αυτές, μεταφέρει σαφώς ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της, ανεξαρτήτως του είδους της απειλής που θα αντιμετωπίσει.
Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ανησυχητική είναι η αναφορά στα ρωσικά υποβρύχια. Σύμφωνα με πληροφορίες, 58 ρωσικά υποβρύχια τίθενται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, γεγονός που δείχνει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για οποιοδήποτε ενδεχόμενο στρατιωτικό σενάριο. Τα υποβρύχια αποτελούν βασικό κομμάτι του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, καθώς είναι σε θέση να εξαπολύσουν πυρηνικά πλήγματα από μακρινές αποστάσεις και να παραμείνουν αόρατα, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπισή τους από εχθρικές δυνάμεις.
Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Ρωσία θεωρεί ότι η στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία από τις δυτικές χώρες, και κυρίως από τις ΗΠΑ και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά της. Οι ανησυχίες της Μόσχας επικεντρώνονται στη δυνατότητα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει στρατηγικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, με τη στήριξη της Δύσης. Αυτό το σενάριο φαίνεται να έχει κεντρική θέση στις σκέψεις της ρωσικής ηγεσίας και οδήγησε στην αυστηροποίηση της πυρηνικής πολιτικής της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές χώρες αντιδρούν με προβληματισμό και ανησυχία στις δηλώσεις αυτές, καθώς η Ρωσία ουσιαστικά διευρύνει το πλαίσιο υπό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Η Δύση καλείται τώρα να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει σε αυτή τη νέα πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας, καθώς οποιαδήποτε κίνηση ή απάντηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχονται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα εξελιχθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις και αν υπάρχει χώρος για αποκλιμάκωση ή αν ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί σε μια νέα, πιο επικίνδυνη εποχή ψυχρού πολέμου.