Το προφιτερόλ είναι ένα αγαπημένο γλυκό, και η εκδοχή του με υλικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στο Άγιο Όρος έχει μια απλή αλλά αυθεντική γεύση. Ακολουθεί μια συνταγή για προφιτερόλ με 7 υλικά, εμπνευσμένη από την παράδοση του Αγίου Όρους:
Υλικά για τη ζύμη (σου):
1. Νερό – 1 φλιτζάνι
2. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 1 φλιτζάνι
3. Βούτυρο – 100 γρ (ή εναλλακτικά ελαιόλαδο)
4. Αυγά – 4 μεγάλα
Υλικά για την κρέμα:
5. Γάλα – 500 ml
6. Ζάχαρη – 100 γρ
7. Κουβερτούρα – 200 γρ (ή κακάο, αν προτιμάτε λιγότερο γλυκιά γεύση)
Εκτέλεση
Για τα σου:
1. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το νερό με το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
2. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέστε το αλεύρι μονομιάς και ανακατέψτε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
3. Αφήστε τη ζύμη να κρυώσει ελαφρά και στη συνέχεια προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
4. Πλάστε μικρά σου και τοποθετήστε τα σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για την κρέμα:
1. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
2. Προσθέστε την κουβερτούρα (ή το κακάο) και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχετε μια απαλή σοκολατένια κρέμα.
Συναρμολόγηση:
1. Αφού κρυώσουν τα σου, κόψτε τα στη μέση και γεμίστε τα με λίγη από την κρέμα σοκολάτας.
2. Τοποθετήστε τα γεμισμένα σου σε ένα μεγάλο μπολ ή ατομικά ποτήρια και περιχύστε με την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα.
3. Αφήστε το προφιτερόλ να κρυώσει στο ψυγείο πριν το σερβίρετε.
Αυτό το απλό αλλά γευστικό προφιτερόλ με υλικά που θυμίζουν τη λιτότητα και την αυθεντικότητα του Αγίου Όρους έχει μια ιδιαίτερη γλύκα που θα απολαύσετε!