Άγιον Όρος: Αναστάτωση προκάλεσαν οι σεισμοί που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο Άγιο Όρος, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ακολουθία του συγκεκριμένου ρήγματος.
Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο halkidikinews.gr, διαβεβαίωσε ότι σεισμοί αυτού του μεγέθους καταγράφονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, τόνισε ότι στην παρούσα περίπτωση, η σεισμική ακολουθία παρατηρείται σε μια περιοχή που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες.
Ο κ. Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα με έναν σεισμό που μπορεί να φτάσει μέχρι 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. «Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο ρήγμα. Αν και μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος του ρήγματος», δήλωσε ο καθηγητής.
Η συζήτηση για τις σεισμικές δραστηριότητες στην περιοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Χαλκιδική είναι γνωστή για την τουριστική της ανάπτυξη και την παρουσία πολλών μοναστηριών στο Άγιο Όρος. Ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, ειδικά στο δεύτερο πόδι, δεν κινδυνεύουν άμεσα από έναν μεγάλο σεισμό. Παρ’ όλα αυτά, οι πιο κοντινές περιοχές, όπως η Ουρανούπολη, η Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα, καθώς και οι μονές του Αγίου Όρους, θα πρέπει να παραμείνουν σε κατάσταση ετοιμότητας.
Η πρόληψη και η ενημέρωση είναι κρίσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο καθηγητής προέτρεψε τους κατοίκους να αποφεύγουν τη χρήση παλιών κτιρίων που ενδέχεται να έχουν κατασκευαστικά προβλήματα, τονίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και της ετοιμότητας. Η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση σεισμού είναι επίσης ζωτικής σημασίας.
Ο σεισμός, ως φυσικό φαινόμενο, είναι αναπόφευκτος, και οι περιοχές που βρίσκονται σε σεισμικά ρήγματα πρέπει να είναι διαρκώς προετοιμασμένες. Οι τοπικές αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εργάζονται από κοινού για την ενημέρωση των πολιτών και την ανάπτυξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση, η διαρκής παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.
Η επαγρύπνηση και η προετοιμασία είναι τα κλειδιά για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών. Οι προειδοποιήσεις από ειδικούς όπως ο κ. Παπαζάχος είναι πολύτιμες, καθώς συμβάλλουν στην κατανόηση των κινδύνων και στην υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων. Το Άγιο Όρος, με την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του, πρέπει να παραμείνει ασφαλές, και η σωστή πληροφόρηση είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.